Un dia van ser futbolistes del Barça. I ara, els toca fer colzes amb el català. L'aprenen als cursos que l'Àrea de Formació de l'Agrupació Barça Jugadors ha posat aquest curs a disposició dels socis. MIGUEL PARRADO, exfutbolista del FC Barcelona "Cosas que a lo mejor no hemos tenido tiempo de aprender, o bien por el trabajo o por jugar a futbol. Cosas que nos hemos dejado por el camino." La nova àrea de formació ofereix cursos de tota mena. D'anglès, d'informàtica, de parlar en públic o per treure's el títol d'entrenador. N'hi ha que es formen per trobar feina i n'hi ha que ho fan per reciclar-se i formar-se. EMETERIO LEAL, exfutbolista del FC Barcelona "Fa un mes que estic aquí i estic fent un esforç per parlar en català. El que aprofita aquest curs, li va molt bé per trobar feina." L'Agrupació té 1.000 socis, uns 80 dels quals s'han decidit a fer els cursos de formació, que són totalment gratuïts. També atorgen el premi Fair Play i donen ajudes directes a una trentena de d'exjugadors. RAMON ALFONSEDA, president de l'Agrupació Barça Jugadors "Fa 30, 40, 50 anys no ingressaven els diners que ingressen avui. Aquestes persones quan s'han trobat en el punt que els diners que han guanyat els han invertit en un bar, en un restaurant o en un negoci, si no els ha funcionat, no han tingut una segona oportunitat." Però no tot és estudiar. El dimarts i el divendres, els veterans s'entrenen a les instal·lacions del Miniestadi. FERRAN VALDÉS, exfutbolista del FC Barcelona "A mi, per exemple, els metges em van prohibir jugar a futbol amb 60 anys." I ara, en té 73 i continua vestint-se de curt. L'Agrupació es va crear el 1959. Llavors, es finançava amb partits de beneficència. Ara, el pressupost ronda el milió d'euros. Molts jugadors els donen el 0,5 del que cobren. Així, asseguren, els jugadors entren en contacte amb els veterans fins i tot abans de retirar-se.

En temps de crisi, per molts, és una manera d’aconseguir un lloc de feina. D’altres, en canvi, hi van per reciclar-se i estudiar el que no van estudiar quan dedicaven la vida a l’esport. L’oferta és molt variada. A l’Agrupació poden estudiar des d’idiomes (català i anglès) fins a informàtica, cursos d’entrenador, d’entrenament personal i de gestió de conflictes esportius. A més, també fan formació a distància.

El pressupost de l’Agrupació Barça Jugadors, juntament amb la Fundació Barça Veterans ronda el milió d’euros i es finança a través del club i de les aportacions personals dels jugadors en actiu. Aquest mes estan obertes les votacions per al guardó Barça Jugadors, que premia el joc dels esportistes del Barça, que en l’edició anterior va guanyar Xavi Hernández.