Els kitesurfistes Jerome Cloetens, de Barcelona, i Manel Arpa, de Girona, van aprofitar el temporal de mar, provocat per la borrasca Gloria, per practicar el surf d’estel a la platja de la Barceloneta. La pràctica esportiva la van enregistrar i n’han difós les imatges.

“Ens tornarem bojos”

Dilluns, 20 de gener, i coincidint amb l’inici de la tempesta Gloria, els dos kitesurfistes van acostar-se a la platja de la Barceloneta per practicar la seva especialitat, el surf d’estel. A l’inici de la gravació, els dos esportistes reconeixen que “una vegada a la vida hi ha una tempesta com aquesta a Barcelona. Sempre fa sol, no hi ha onades, ni vent”. Una situació que els dos defineixen com “per tornar-nos bojos”.

En la mateixa gravació podem veure els dos surfistes a la platja de la Barceloneta fent surf d’estel amb cops de vent que superen els 50 nusos, uns 90 quilòmetres per hora i unes onades que en alguns moments van superar els set metres d’altura.

Qui són Cloetens i Arpa

Jerome Cloetens i Manuel Arpa són dos kitesurfistes amb molta experiència i prou coneguts dins el mon del surf. Cloetens és un esportista de 23 anys nascut a Tarifa, però que des de fa anys viu a Barcelona. Amb 12 anys va acabar tercer en el Campionat del Món de surf d’estel, en categoria júnior i amb 16 va ser-ne campió d’Europa i del Món. A més del surf d’estel practica l’skydive, el cliff jumping o el busseig en aigües profundes.

Manel Arpa és un surfista professional gironí de 24 anys que ja ha participat en algunes proves internacionals. Com Cloetens, també és un apassionat del surf d’estel, el surf i el longboard.

El kitesurf, una pràctica prohibida pel temporal

L’acció duta a terme per Cloetens i Arpa va contravenir la prohibició feta per l’Ajuntament de Barcelona d’accés a la sorra de les platges. El Pla d’actuació municipal va passar a fase d’emergència dilluns passat “pel perill per a les persones ja que el litoral està patint els efectes del mar”. L’activació d’aquest pla incloïa la prohibició d’accedir a les platges, a l’aigua i als espigons “mentre duri l’episodi”.

De fet, a Barcelona està prohibida la pràctica del surf d’estel durant els mesos d’estiu (des de l’1 de juny fins al 30 de setembre). El responsable de Kiteboarding Barcelona, una de les entitats que promou el surf d’estel a la ciutat, Javier Santangelo, confirma que “en aquest període els únics espais disponibles són Castelldefels, Sant Pere Pescador i el delta de l’Ebre”. Santangelo, que actualment és jutge de competició, afirma que “durant la borrasca Gloria nosaltres hem tancat les nostres instal·lacions, situades dins del Club Natació Barcelona”.

La pràctica del surf d’estel, però, té el contrapunt en els seus practicants, ja que consideren que quan es donen aquests casos excepcionals de vent i onades és el millor moment per poder practicar kitesurf a les platges de la ciutat.