La natació catalana torna a tenir una cita amb l’Europeu de natació que es disputarà de l’11 al 18 d’agost a Roma. Serà una nova oportunitat de veure a nedadores de renom com Mireia Belmonte, Jèssica Vall o Àfrica Zamorano. Però per una nedadora del CN Sant Andreu serà un campionat especial. Amb només 20 anys, la Júlia Pujadas debutarà en una gran competició. L’esportista de Lliçà de Vall ho farà després de superar l’anorexia.

Una única prova però amb tota la força

La direcció tècnica de la RFEN ha decidit que la Júlia Pujadas debuti a l’Europeu participant en una única prova: els 200 papallona. Una modalitat en la qual la Júlia assegura que es troba molt còmoda i amb la qual “tinc opcions de fer un bon paper. És evident que nervis sempre n’hi ha. Però estic amb moltes ganes d’estar amb els meus companys en una gran competició.

Una opinió molt similar és la que té Jordi Jou. L’entrenador del CN Sant Andreu considera que “és una reivindicació que estem fent les coses ben fetes. Si quan es tiri a l’aigua és capaç de donar tot el que té dins i va al 100% segur que tindrem un regal o estarem molt a prop de poder nedar a la tarda.”

Nedar a la tarda voldria dir estar en una semifinal i en el millor dels casos en una final. Seria un premi per a una nedadora que ha passat uns anys complicats. La Júlia ha pogut recuperar-se de l’anorèxia i ho ha fet, en part, gràcies al Club Natació Sant Andreu.

L’anorexia explicada per la mateixa Júlia Pujadas

Fa menys d’un any que la Júlia Pujadas ha pogut superar un trastorn d’anorexia que es va accentuar durant la pandèmia. La nedadora reconeix que al CN Sant Andreu, “he tornat a ser feliç i gràcies, en part, als meus companys, entrenadors i psicòlegs he pogut superar-ho.”

De fet, una bona demostració de l’ajut que ha rebut dels companys ha estat la del Lluis Escrits. Aquest nedador del CN Sant Andreu i estudiant de periodisme va fer un treball fi de curs en què la Júlia era la protagonista i explicava en primera persona com havia viscut el trastorn i com l’havia superat.

El reportatge, de quatre minuts de durada, formava part del treball final de curs de l’assignatura de Llengua i Tècnica de la imatge i el so de primer periodisme de la Universitat Ramon Llull – Blanquerna. A més del mateix Lluis també hi van participar Shu Alarcón, Montse Baqués i Albert Caralt.

És un orgull poder ajudar i explicar com he superat l’anorèxia
Júlia Pujadas, nedadora del CN Sant Andreu