Unzué ela

Juan Carlos Unzué

ha fet públic aquest dijous que té ELA. L’exporter i segon entrenador del Barça a l’etapa de Luis Enrique ho ha anunciat a l’Auditori 1899 rodejat d’un bon grapat d’excompanys, però, sobretot, d’amics i de la família. L’han acompanyat Luis Enrique i Carles Puyol, també  ha volgut estar al costat d’Unzué el president del FC Barcelona, Josep Maria Batomeu, el tècnic del primer equip, Quique Setién, i diversos jugadors de la primera plantilla com Piqué, Alba, Sergi Roberto i altres components de la primera plantilla del Barça.

Què és l’ELA

L’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) és una malaltia neuromuscular que causa una degeneració selectiva que ataca les cèl·lules nervioses (neurones) encarregades de controlar el músculs voluntaris. La malaltia pertany al grup anomenat de malalties de les motoneurones, que es caracteritzen per la degeneració gradual i mort d’aquest tipus de neurones.

La conseqüència de l’ELA és una debilitat muscular progressiva que avança cap a la paràlisi total del malalt en els músculs de control voluntari i els pacients perden la força i la capacitat de moure els braços, cames i cos. També es veuen afectades la capacitat de parlar, mastegar, empassar i respirar. En canvi, funcions com la sensibilitat i la intel·ligència no es veuen afectades ni tampoc els moviments oculars, ja que es tracta de motoneurones que tenen més resistència. La malaltia es diagnostica majoritàriament entre els 40 i 70 anys, encara que pot afectar persones d’altres edats, i és més freqüent en homes. L’esperança de vida després del diagnòstic és d’uns cinc anys per al 80 % dels pacients i l’evolució de la malaltia pot variar molt d’un afectat a un altre.