L’homosexualitat al món de l’esport d’elit continua sent un tema tabú, i encara hi ha molta homofòbia especialment en el món del futbol, on s’ha avançat molt poc en aquest camp, de fet, no hi ha cap futbolista en actiu que s’hagi declarat homosexual.

Amb l’Àlex López Vendrell, gerent de la Revista Panenka ens endinsem en aquest aspecte del futbol repassant qüestions d’actualitat i d’altres històriques.

Homosexualitat i futbol, actualitat

  • No hi ha hagut avenços significatius en el món futbolístic pel que fa a la lluita contra l’homofòbia, de fet, el partit polític VOX, ha vetat una declaració a favor de penalitzar comportaments homòfobs i masclistes a l’esport.
  • La Federació Espanyola de futbol ha decidit que la propera edició de la Supercopa, que disputarà el Barça, es jugarà a l’Arabia Saudita, un dels països on ser homosexual comporta pena de mort.
  • Tot i haver avançat en molts aspectes socials, l’esport i més en concret el futbol, continuen sent un niu de masclisme. Recentment qui més ha alçat la veu contra aquest fet i contra la ideologia de Donald Trump és la vigent Pilota d’Or Megan Rapinoe.

Les coses no han canviat

El 2016 la Revista Panenka va editar  un especial sobre la homfòbia al futbol. Unes setmanes abans un àrbitre de categories inferiors, Jesús Tomillero, es va fer mediàtic quan va posar de nou el focus en aquesta lacra explicant el seu cas, el recordem al programa Bàsics.

Però, per què cap futbolista s’atreveix a declarar la seva condició? Per què costa tant que les institucions facin accions per lluitar-hi? Us expliquem els casos d’Olivier Rouyer i Thomas Hitzlsperger que es van declarar homosexuals un cop retirats.

Justin Fashanu, únic futbolista en actiu de la història en declarar-se homosexual

  • Ídol del Norwich. Primer jugador negre pel que es paguen 1M de lliures.
  • Va donar l’exclusiva en una entrevita al The Sun.
  • Va ser apartat del Nottingham Forest per Brian Clough.
  • Va ser atacat i criminalitzat per l’entorn, companys i la premsa anglesa, la qual cosa el va fer caure en el seu rendiment.
  • Va caure en depressió. Va ser acusat més tard d’assetjament sexual per un jove que volia cobrar diners pel seu silenci.
  • Es va suïcidar al 1998, amb 37 anys.

La iniciativa de “Panenka contra l’homofòbia”

La Revista Panenka va promoure una iniciativa perquè els capitans dels clubs de Primera i Segona a que lluíssin el braçalet arc-iris per donar suport a la lluita contra l’homofòbia. Van aconseguir que més d’una vintena de clubs lluïssin el braçalet, amb l’excepció del Barça i el Madrid, que s’enfrontaven entre ells i necessitaven l’aprovació de La Liga, que no va entrar a valorar-ho.

Més Panenka

Recupera totes les seccions de la revista Panenka al ‘btvesports’.