El Club d’Escacs Vulcano és un històric de Gràcia. Va néixer el 1951 al bar Vulcano, un establiment que encara es conserva avui en dia. En aquell moment els jugadors del Vulcano van ser uns pioners d’aquest esport a Catalunya. I es van convertir en un dels clubs amb més títols en la categoria per equips, de tot l’estat Espanyol. Van ser campions fins a nou vegades a la dècada dels 80. D’aquella època destaquen noms com Juan Manuel Bellón, Orestes Rodríguez o Ángel Martín.

un homenatge als pioners que han fet que aficionats i clubs amateurs de Catalunya estiguem jugant perquè hi ha hagut uns predecessors abans
Josep Capellades, escacs Pecat Vulcà

Un homenatge al club 45 anys després

Ara, el net d’un dels fundadors, Josep Capellades, els vol homenatjar creant el grup d’escacs Pecat Vulcano. I així d’aquesta manera rememorar el nom del club, que es va perdre amb la fusió amb el Club d’Escacs Barcelona a finals dels 90.

Però també té com a objectiu que els escacs tornin a jugar-se al bar que el va veure néixer, i del qual en va prendre el nom. Des de fa 45 anys que al Vulcano no hi entrava un tauler d’escacs tot i que durant uns anys van ser un habitual, fins que el club, que va passar a dir-se Vulcà, es va traslladar a un local al carrer de Martí. De fet, fins i tot hi ha veïns que expliquen que no és casualitat que el terra de l’establiment sigui el típic del taulell d’escacs.

La idea és tornar a introduir els escacs aquí al Vulcano i recuperar el nom que es va perdre amb la fusió amb el Club d’Escacs Barcelona
Josep Capellades, escacs Pecat Vulcà
Integrants dels grups d’escacs amateurs Pecat Vulcano i de La Barraqueta, recuperant els escacs al bar Vulcano a Gràcia

Els escacs amateurs volen revifar aquest esport al carrer

De moment el Josep ha organitzat un matx al bar Vulcano entre el Pecat Vulcano i el grup d’escacs amateur de l’ateneu la Barraqueta, de la Vila de Gràcia, per aquest 28 de desembre. Totes dues associacions d’escacs no professional volen treballar conjuntament per apropar aquest esport al carrer. El grup de la Barraqueta ja fa dos anys que es va crear al barri, i darrerament han començat a fer classes setmanals i torneigs. La seva idea és anar creixent, per arrelar-se al barri i qui sap si en un futur es podrien professionalitzar.

portem dos anys i anem creixent des de baix, és una mica arrelar-nos al barri però sempre tenir referents com el ‘Vulcano’ o el Tres Peons
Daniel Mas, escacs La Barraqueta

Després de la desaparició del Vulcà i de la Unió Gracienca d’Escacs, a Gràcia només queda el Club d’Escacs Tres Peons, el club amb més llicències a Catalunya per jugar a escacs. I ara s’hi han afegit en l’àmbit amateur la Barraqueta i el Pecat Vulcano, que esperen crear xarxa per mantenir viu l’esperit dels pioners dels escacs a Gràcia i reactivar aquest esport aprofitant que ara està de moda.