Espanyol-Birmingham Saint Andrews

L’Espanyol s’enfrontarà al Wolverhampton aquest dijous als setzens de final de l’Europa League. L’equip blanc-i-blau durà a terme la segona eliminatòria de la seva història contra un equip anglès. Tan sols existeix un precedent en què l’Espanyol s’hagi enfrontat a un equip de la Lliga anglesa en partit oficial i va ser el 1961, quan els pericos van eliminar el Birmingham als vuitens de final de la Copa de Fires.

Una eliminatòria encarrilada a Sarrià

L’Espanyol va rebre el Birmigham el 15 de novembre del 1961 a l’Estadi de Sarrià. Tot i que els anglesos van avançar-se al marcador amb un gol de Bloomfield, els blanc-i-blaus van remuntar el partit gràcies a un gol de Castaños, un altre de Carranza i un hat-trick de Camps. El partit va acabar amb el resultat de 5-2 a favor dels homes que dirigia José Luis Saso. Aquest tècnic ja no va ocupar la banqueta al partit de tornada, ja que va ser destituït pels mals resultats en Lliga. Ricardo Zamora el va substituir al segon partit de l’eliminatòria, que va dirigir l’equip de manera interina fins a l’arribada de Julián Arcas.

Partit accidentat a Saint Andrews

El Birmingham va guanyar el partit de tornada per 1-0 gràcies a un gol de Bertie Auld. No obstant això, l’Espanyol va classificar-se per a la ronda següent gràcies a la seva àmplia victòria a Sarrià. Aquell partit va acabar amb quatre jugadors expulsats: Abel i Rivas per part de l’Espanyol i Auld i Harris per al Birmingham. Aquest ha estat l’únic partit oficial que han disputat els pericos a terres angleses.

Temporada amb final dramàtic

El conjunt blanc-i-blau no va poder superar l’eliminatòria següent davant l’Estrella Roja. Tot i que l’Espanyol va guanyar a Sarrià amb un doblet de Camps, l’equip balcànic va remuntar el partit al JNA Stadion per 5-0. A més de quedar eliminats de la Copa de Fires, la situació en Lliga de l’equip no va millorar amb el canvi d’entrenador i el conjunt espanyolista va acabar consumant el seu primer descens a Segona Divisió.