recorregut Volta Catalunya 2023 barcelona

La Volta ciclista a Catalunya començarà dilluns, 20 de març, i ja s’han començat a saber la llista de corredors i serà una de les millors dels últims anys. Els grans favorits són l’actual campió de la Vuelta i campió del món Remco Evenepoel i l’actual medalla d’or en contrarellotge, triple guanyador de la Vuelta i fa pocs dies guanyador de la Tirrè-Adriàtic, Primoz Roglic.

Soudal-Quick Step: Remco Evenepoel, el líder de la bandada de llops

Remco Evenepoel és un dels millors ciclistes de l’actualitat. El belga va guanyar l’última Vuelta a Espanya amb una gran exhibició a les cronos i una resistència molt gran a la muntanya. El belga també va aconseguir el mallot de campió del món amb una de les gestes més grans dels últims temps, va atacar a 60 quilòmetres de meta i quan en faltaven 50 ja anava sol de camí cap a la victòria. Mesos abans també va guanyar la Lieja-Bastogne-Lieja i va esdevenir el quart corredor a guanyar una gran volta, un “monument” (una de les cinc proves més importants d’un dia del calendari internacional) i el Mundial de ciclisme el mateix any. Abans ho havien fet Alfredo Binda, Eddy Merckx i Bernard Hinault.

Tindrà com a grans gregaris els italians Fausto Masnada, Mattia Cattaneo i Ilan van Wilder. L’equip el completan Pieter Serry, Jan Hirt i Louis Vervaeke.

Jumbo-Visma: Primoz Roglic buscarà la sisena gran volta d’una setmana

Amb el permís d’Evenepoel, per a alguns el millor ciclista d’aquesta Volta. L’eslovè té un palmarès impressionant: tres Vueltas a Espanya i deu etapes guanyades, tres etapes al Tour de França, un or olímpic contra el crono, dues Tirrè-Adriàtic, dues voltes al País Basc, i així podríem continuar fins a les 69 victòries que té en el seu palmarès. El ciclista del Jumbo és un dels millors i arriba després d’una Tirrè-Adriàtic en la qual deien que no estava en la millor forma, però va guanyar tres etapes consecutives i la classificació general. En aquesta Volta busca aconseguir la sisena gran volta d’una setmana de les set que hi ha, en cas d’aconseguir-ho només li quedarà la Volta a Suïssa. El duel contra Evenepoel farà d’avantsala al que veurem al pròxim Giro d’Itàlia.

Ineos, amb la sorpresa d’Egan Bernal i la fiabilitat de Geraint Thomas

Egan Bernal semblava el gran relleu de Chris Froome a l’Sky/Ineos l’any 2019 quan va aconseguir guanyar el Tour de França, però el colombià va anar de lesió en lesió. Semblava que es recuperava amb la victòria al Giro d’Itàlia l’any 2021, però el gener del 2022 un greu accident entrenant-se li va fer perillar fins i tot la vida. Egan Bernal està tornant de mica en mica i tindrà el seu primer test d’entitat en aquesta Volta. No s’espera que estigui entre els favorits, però amb un corredor tan bo, mai se sap.

Geraint Thomas continua rendint a la majoria de les curses. Va guanyar el Tour de 2018 i l’any passat va quedar tercer en una cursa en què va ser molt regular. A diferència dels anteriors, el veterà corredor britànic és menys espectacular, no sortirà en els “highlights”, però el fet de saber-se regular i ser molt constant són les seves armes.

L’equip el completen el prometedor Ethan Hayter, el gran contrarellotgista Luke Plapp, Ben Tullet, Jonathan Castroviejo i Salvatore Puccio.

Joao Almeida, Adam Yates i Marc Soler els “capos” de la UAE

Joao Almeida és el teòric líder que té la mirada posada en el Giro d’Itàlia. Sembla que està un esglaó per sota dels dos grans favorits, però la capacitat de patiment i d’agafar-se a roda del portuguès sempre el fan un convidat de luxe en la lluita per les voltes, l’any passat va quedar tercer. En el seu palmarès trobem quatre etapes al Giro d’Itàlia o el tercer lloc de la Volta del 2022.

Adam Yates sembla que ha deixat de ser el gran líder per passar a gregari de luxe, però el britànic conserva tota la classe i la capacitat de ser molt competitiu en les voltes d’una setmana. Va guanyar la Volta l’any 2021 en aquella exhibició de l’Ineos.

Des que va sortir de Movistar, Marc Soler està molt còmode amb el paper de gregari i guanyador d’etapes lluny de la pressió de liderar un equip. Aquesta és la cursa de casa i el català segur que busca fer una gran actuació. La UAE té tres corredors amb els quals pot jugar molt a la muntanya.

El potent equip el completaran Rafal Majka, triple guanyador d’etapa al Tour i un escalador espectacular, Ivo Oliveira, George Bennett i Finn Fisher-Black.

Bahrain-Victorious amb Mikel Landa a l’atac

Mikel Landa és un triple guanyador d’etapa al Giro d’Itàlia i dues vegades tercer a la cursa italiana. El ciclista basc és un dels més ofensius i amb ell a la Volta, els atacs estan assegurats. No és la millor Volta per a ell, però sense crono pot tenir una gran oportunitat tant a Valter 200 com a Lo Port.

L’equip també comptarà amb l’irregular Jack Haig, que no aconsegueix un gran resultat des del podi a la Vuelta de 2021 i el veterà i incansable Wout Poels.

EF Education – Easy Post: Carapaz lídera l’EF més sud-americana.

Sis dels set corredors són d’Amèrica Llatina, el seu líder serà Richard Carapaz, que debuta en una volta per etapes amb l’equip americà. El ciclista equatorià té el Tour com a gran objectiu i ha sigut un dels pocs que ha demostrat que pots estar al nivell de Roglic. En el seu palmarès trobem un Giro d’Itàlia o tres etapes a la Vuelta a Espanya de l’any passat.

Estarà acompanyat pels veterans Rigoberto Uran, Esteban Chavez i Andrey Amador. A més de Jonathan Caicedo, Alvaro Cepeda i el prometedor Simon Carr.

El DSM liderat per l’etern Romain Bardet

Romain Bardet ja no és aquell ciclista que semblava que podia tornar a fer guanyar a França un Tour, però la seva reconversió a un guanyador d’etapes li ha permès obtenir el mallot de la muntanya al Tour i l’etapa de la Vuelta a Espanya del 2021 que va acabar al Pico Villuercas. Sembla dos esglaons al darrere d’Evenepoel o Roglic, però si li donen marge, el francès pot esdevenir perillós.

També estaran a l’equip: Chris Hamilton, Martijn Tusveld, Romai Combaud, Oscar Onley, Marco Brenner i Lorenzo Milesi.

Lotto Dstny: Thomas de Gendt i el seu idil·li amb Catalunya

Thomas de Gendt necessita poca presentació. És Guanyador de dues etapes al Tour i dues al Giro, una etapa de la Vuelta, el mallot de la muntanya a la Vuelta i cinc etapes a la Volta. El ciclista belga és un lluitador per excel·lència i té una relació molt gran amb la Volta i aquest any vindrà segur amb ganes d’aconseguir la sisena.