No ha estat un camí fàcil, però la Federació Catalana de Surf és una realitat des del gener del 2022. Carlos López n’és el primer president, i un dels principals dinamitzadors d’aquest esport a nivell nacional. López inicia el camí a la Federació Catalana de Surf amb un projecte llargament acaronat, que ha comportat molt d’esforç i treball però que finalment ha vist la llum.

La creació de la federació també ha ajudat a la professionalització del surf, que també comença a ser força popular en terres catalanes.

La Federació Catalana de Surf ha detectat un interès creixent del surf entre el gran públic

El surf, un esport que fins als nostres dies no és el més practicat, i el mar Mediterrani, que no ofereix onades cada dia, han despertat un interès progressiu i cada vegada més atracció, entre el públic català, en els últims anys, segons la Federació. A més, arran de la pandèmia i quan només es podia practicar l’esport federatiu a l’aire lliure, la sol·licitud de llicències per a la pràctica de les diferents modalitats de surf es va disparar.

Carlos López explica que el surf és un esport “que està de moda” i “que en qualsevol punt de la geografia catalana sempre hi trobes gent que el practica.” La Federació és conscient del potencial d’aquest esport i vol treballar perquè Catalunya sigui un referent del surf europeu i de tot el món: “hi ha en marxa un parell de projectes de creació de dues onades artificials, un a Sabadell i l’altre a Cunit, i això ens donarà la possibilitat de tecnificar molt millor.”

Les desavinences amb el govern municipal han quedat enrera

L’entesa entre el govern municipal i els surfistes ha passat per moments complicats, amb desavinences evidents el mes de novembre després del darrer temporal que va portar grans onades a les platges barcelonines. Carlos López distingeix entre “un banyista que va a fer un bany i un surfista, que està practicant un esport, això és el que hem intentat transmetre al govern municipal i sembla que ho han entès i ara estem treballant en la redacció d’un decret d’alcaldia per modificar aquest tema.”

Els talents del surf català: Hugo Ortega o Vicente Romero

També hi ha joves talents emergents que poden donar un impuls definitiu al surf català. Segons Carlos López, “tenim molt de talent i el millor de tot és la constància d’aquests esportistes” i destaca “Hugo Ortega, que l’any passat va quedar quart al Quemao Class de les Canàries i Vicente Romero, que va ser suplent pels JJOO de Tòquio.”

Treballar conjuntament i veure créixer el surf és un canvi de mentalitat per donar una oportunitat a un esport que de ben segur té el futur assegurat a casa nostra.