El futur de l’actual recinte del Camp Nou es decideix avui en un referèndum en què poden votar els 118.580 socis majors d’edat del FC Barcelona. Les 180 meses electorals situades dins d’unes carpes a l’esplanada de davant de l’Auditori 1899 restaran obertes des de les 9 h fins a les 21 h. Cada soci hi trobarà la seva mesa, no pel seu número de carnet, sinó en funció del cognom, perquè estan ordenades alfabèticament. Per votar, cal identificar-se amb el DNI, el passaport o el carnet de conduir.

Tot i que molts socis hi acudiran a la tarda, abans o després del partit contra el Betis que es juga al mateix Camp Nou entre les 18 i les 20 h, el club ha organitzat tot un seguit d’activitats al llarg del dia, en una jornada de portes obertes per als socis amb les seves famílies i amics. Cada soci hi pot entrar amb fins a quatre acompanyants mostrant el carnet.

A dins, tallers i jocs per a culers de totes les edats: un “xutòmetre”, futbolins, pintures per maquillar-se la cara, tallers de clauers, xapes i polseres, burro català, i jocs d’handbol, bàsquet i hoquei. Els visitants es poden fer fotos amb les quatre copes de la Champions o bé dins d’una carpa que reprodueix exactament el vestidor del primer equip blaugrana. També poden visitar l’exposició de la Fundació FC Barcelona, l’antiga Masia, el Museu del FC Barcelona i accedir a la pista de gel.

El programa de la festa inclou una xocolatada infantil (9.30 h), un aperitiu per a tots els assistents (12 h) i l’actuació del grup Macedònia a aquella mateixa hora. Això sobre l’escenari. D’11 a 12 h, els grups d’animació Batinkat i Bugui Bugui ronden pel recinte omplint-lo de música i ball. De 13 a 15 h hi ha havaneres amb el grup Ultramar i botifarrada gratuïta.

A més, aquest dissabte els socis gaudeixen d’un 25% de descompte a la botiga del Barça i als bars i restaurants del recinte. I els socis no abonats poden comprar dues entrades per al partit contra el Betis amb un descompte del 50%. És la festa del barcelonisme.

Els arguments de la proposta…

La proposta del club, que avui se sotmet a votació, vol renovar i ampliar el Camp Nou de 98.000 a 105.000 localitats, totes cobertes, a més de construir un nou Palau Blaugrana amb 10.000 seients fixos i un pavelló annex destinat a entrenaments i opció de convertir-lo en pista de gel. Per fer-ho possible, primer s’enderrocaria el Miniestadi, que es traslladaria a la Ciutat Esportiva Joan Gamper, a Sant Joan Despí.

A més, sota la gran esplanada de davant del Camp Nou, que travessarien diversos carrers i passejos, hi aniria un aparcament soterrani per a 5.000 vehicles. I a sobre, els edificis complementaris de l’Espai Barça.

El pressupost inicial de totes les obres, que començaran el 2017 i hauran d’estar acabades el 2021, és de 600 milions d’euros, una part dels quals s’aconseguirien gràcies al patrocini d’una marca el nom de la qual s’incorporaria al nom de l’estadi. La junta del Barça defensa la reforma del Camp Nou i l’entorn com a opció més econòmica per posar al dia les instal·lacions del club, després de descartar la construcció d’un estadi del tot nou a la zona de la Diagonal que hauria costat ben bé el doble.

…i de l’oposició

Però no tots els socis estan d’acord ni tan sols amb aquesta inversió. Alguns han reunit en un blog tots els arguments en contra. Diuen que l’actual estadi no està tan malament, que gairebé mai s’omple i que a Barcelona plou massa poc com per justificar que s’hagi de cobrir totes les localitats. Segons ells, només cal que el club en posi al dia en el manteniment.

En tot cas, les màximes opcions d’èxit del “no” en aquest referèndum tenen a veure amb la possibilitat que els socis el converteixin en un plebiscit sobre l’actual junta. Hi ha moltes veus que, després de la marxa de Sandro Rossell, es convoquin eleccions en lloc de mantenir-se a la direcció la junta de què formava part. A més, els crítics diuen que al programa electoral d’aquesta junta el projecte de reforma costava 150 milions, ara en són 600 i, de fet, qui els acabarà de pagar serà la junta que surti de les properes eleccions.