La Carme Nieto i l’Esther Imaz són dues exfutbolistes del Barça. Nieto va ser una de les pioneres que el Nadal del 70 van participar en el primer partit de futbol femení que es va celebrar a l’estadi, mentre que Imaz va entrar el 2000 i va jugar-hi durant quatre anys. Cap de les dues va tenir l’opció de convertir-se en professional i ara veuen amb orgull com, amb el temps, les dones del femení tenen cada vegada més reconeixement i visibilitat. 

El primer partit: Nadal del 70

La Carme Nieto reconeix que va començar a jugar a futbol perquè a casa seva n’eren molt aficionats i el seu germà hi jugava. Després de participar en el primer partit, va seguir entrenant-se amb el Barça i explica que ni ella ni les seves companyes podien imaginar-se en aquell moment que hi hauria dones professionals del futbol.

En el primer partit de Nadal del 70 anaven vestides —curiosament— de blanc, ja que les noies van trigar anys a lluir l’escut del club i vestir-se de blaugrana. A partir d’aquell moment, les dones van anar formant equip i anaven disputant partits.

La Carme recorda que llavors era difícil que poguessin jugar molts anys perquè ho havien de combinar amb el feina i altres responsabilitats. Ella, per exemple, l’any que va jugar ho poder fer agafant-se els 30 dies de festa anuals que tenia durant l’any per poder assistir als entrenaments.

De pagar per jugar a ser un esport professional

En el cas de l’Esther Imaz, la situació l’any 2000 havia canviat una mica tot i que, llavors, el futbol femení encara no es considerava una secció del Barça. L’Esther assegura que jugaven als camps de terra i que hi havia hagut fins a set equips de noies al mateix temps. Ella reconeix però, que tot i les ganes, només va poder jugar al Barça durant quatre anys ja que després va haver-ho de deixar perquè no ho podia compaginar amb la maternitat i la feina. Ara, mira amb il·lusió i orgull com les actuals jugadores són professionals quan ella havia de pagar per poder jugar.

Actualment l’Esther juga amb les veteranes del Barça i, com la Carme, forma part de lAgrupació Barça Jugadors, una entitat que s’ocupa de donar suport als exfutbolistes del Barça i que cada vegada compta amb més sòcies dones.