L’esport escolar és el bressol de la pràctica esportiva a casa nostra. Cada any, més de 40.000 infants participen en les competicions que organitza el Consell de l’Esport Escolar de Barcelona (CEEB). Aquest curs 2018-2019 s’espera que el nombre de participants sigui molt similar al del curs anterior.

Dades temporada 2017-2018

El curs passat un total de 40.114 esportistes van prendre part en els Jocs Escolars que organitza el Consell. D’aquests, un 56,19 % són nois i un 43,81 %, noies. Aquesta dada confirma que l’esport femení està només un esglaó per sota del masculí, tot i que des del CEEB es vol treballar per incrementar el nombre de noies que en fan. El nombre de llicències de la temporada passada va ser de 44.064.

Els partits escolars

Els infants que van practicar esport escolar el curs 2017-2018 van disputar un total de  17.316 partits. Per ordre, els esports d’equip amb més equips i enfrontaments van ser els següents:

esport equips partits
futbol 5 961 8407
bàsquet 565 5015
voleibol 252 2140
futbol 7-11 135 1134

esport escolar futbol a 5

El futbol a cinc és l’esport escolar amb més participació

El cros

El cros és un esport individual amb molt d’èxit que mereix una menció especial. De fet, el Consell organitza un total de vuit cros a diferents parc i jardins de la ciutat en el conegut com  Challenge Cros Escolar Barcelona Ciutat. La participació en cadascuna de les competicions va ser la següent:

  • Sant Martí (701)
  • Sants Montjuic (616)
  • Eixample (610)
  • les Corts (605)
  • Ciutat Vella (680)
  • Nou Barris (590)
  • Sant Andreu (300)
  • Suma’t (503)

El Suma’t és la festa final de la temporada de cros a Barcelona i acostuma a ser un dia especial perquè hi participen també les famílies. És un dia en el qual també s’aprofita per entregar els premis als millors participants de l’esport escolar de la ciutat en aquesta modalitat.

 

El cros és l’esport escolar individual que més triomfa

Esport de qualitat i de valors

Un dels aspectes més importants que vol destacar el Consell és la qualitat. No tot s’hi val, sinó que aposten per fer les coses ben fetes. És evident que cada vegada hi ha més esports diferents i que s’ha d’intentar introduir-los, però sempre sota un model de qualitat. A aquest segell s’hi ha d’afegir la transmissió de valors mitjançant el conegut com a “semàfor de valors”. Es tracta d’una classificació paral·lela per tal d’incentivar el bon comportament dels esportistes, però també dels entrenadors, pares i afició. Es vol premiar les escoles i els esportistes que demostrin en el terreny de joc una millor conducta. De la mateixa manera, aquells que no acompleixin les normes també rebran un avís que posa en coneixement de tothom el que passa en els partits.