Que un Gran Mestre Internacional vingui a oferir-te un curs d’excel·lència i perfeccionament d’escacs és com assistir a un màster. “Aquí es respira escacs a totes les hores”, confirma José Luis Fernández, escaquista cec madrileny que s’ha estat cinc dies de concentració a Barcelona. Albert Olivera també és un apassionat: “Per sort o per desgràcia, li dedico moltes hores.” Però es nota que els hi agrada i que gaudeixen amb cada moviment.

Un curs intensiu de matí i tarda

L’estudi de l’anàlisi de l’estil d’alguns dels escaquistes més destacats o la resolució i anàlisi de partides d’actualitat omplen el dia a dia de d’un grup escollit de jugadors cecs de l’ONCE. La millora és evident i l’aprenentatge els permet continuar posant-se al dia en un món tan canviant. Les classes són molt interactives, amb la participació constant dels alumnes, que hi poden dir la seva i mirar d’oferir alternatives a partides ja disputades.

Classe magistral d'escacs ONCE

Dos grans mestres

Jordi Magem és considerat un dels millors jugadors d’escacs estatals de tots els temps i ha estat campió d’Espanya l’any 1990. Aquest Gran Mestre Internacional ha estat qui ha portat el pes del curs, però també hi ha impartit classes Lluís Comas, Gran Mestre i campió d’Espanya l’any 1993.

Quins beneficis té?

Els escacs permeten millorar la capacitat cognitiva i de retenció i són una eina d’aprenentatge molt útil a qualsevol edat. Per a les persones cegues o amb visió parcial és un esport que té tradició perquè permet que hi participin de forma integrada en competicions amb persones vidents.

Com juguen als escacs els cecs?

Les persones cegues no tenen excessius problemes per jugar als escacs. Per fer-ho, només hi ha algunes adaptacions concretes al material de joc.

  • El tauler té els quadres negres lleugerament més alts que els blancs, per diferenciar-los
  • Les peces negres tenen una protuberància a la part superior que les distingeix de les blanques
  • Cada casella del tauler té un orifici al centre perquè les peces no caiguin
  • Normalment les partides entre escaquistes cecs es juguen amb dos taulers, per no molestar el contrari
  • Els rellotges d’escacs disposen d’un mecanisme de veu amb auricular per conèixer el temps de joc