Maradona no va deixar indiferent a ningú. L’ídol argentí va deixar la seva empremta allà on va anar. I a Barcelona també va escriure un capítol de la seva història. ‘El Pelusa’ va aterrar l’any 1982 i va jugar amb el Barça dues temporades. Tot i que no va complir les expectatives a nivell futbolístic, Maradona va deixar el seu segell per sempre a la ciutat comtal.

L’arribada de Maradona

Josep Maria Minguella, representant de futbolistes, tenia molt controlat el futbol argentí. Va anar a veure un jugador d’Argentinos Juniors per oferir-lo al Burgos, però es va acabar fitxant en Maradona. Era l’any 1978 i el va oferir al Barça. Si més no, li demanaven 100.000 dòlars i no va acabar venint. Aquell mateix any, un Nuñez que acabava d’arribar a la presidència blaugrana volia reforçar l’equip amb un referent mundial però més barat. L’any 1980, el Barça ho tenia tot lligat, però la junta militar argentina va impedir que sortís fins que no es jugués el Mundial de 1982. Tot seguit, Argentinos Juniors el cedeix a Boca Juniors i al 1982 arriba al Barça per 1.200 milions de pessetes.

La figura de Maradona al Barça

En aquell moment, el Barça no tenia cap presència a nivell mundial. No guanyava la Lliga des del 1974 i a Europa era un equip de segona fila. L’arribada de Maradona va situar el Barça en el mapa del futbol mundial. El club blaugrana va fitxar la primera gran icona futbolística de la història, la primera marca. L’argentí va protagonitzar diverses campanyes publicitàries. A més, Maradona va ser el primer que va portar el dorsal 10 com a símbol del millor de l’equip. Anteriorment, les estrelles acostumaven a ser els golejadors i, per tant, portaven el 9 a l’esquena.

El públic del Camp Nou va començar a gaudir del futbol d’una altra manera: xilenes, vaselines, barrets, etc. Maradona va ser un autèntic espectacle al temple blaugrana. Tant és així, que els escalfaments previs als partits convocaven molts seguidors, que van gaudir de les seves atrevides cabrioles.

Maradona disputó 75 partidos como barcelonista y marcó 47 goles

Sense complir amb les expectatives

Però tot i això, al Barça no va complir amb les expectatives. Maradona va completar un total de sis temporades amb el conjunt blaugrana. Des del punt de vista golejador no va complir les expectatives, ja que va signar només 36 gols en dues temporades. De fet, el primer any va estar tres mesos de baixa i al segon va patir una lesió al turmell que el va tenir lluny dels terrenys de joc durant quatre mesos. Realment, només va arribar a jugar 11 mesos amb el Barça.

Els primers mesos va estar totalment dedicat en cos i ànima al futbol. Però amb el pas del temps la seva vida personal es va tòrcer i l’alcohol, la droga i les dones van agafar el protagonisme. De fet, l’argentí va reconèixer que va provar la cocaïna per primer cop a Barcelona, però que després a Nàpols es va acabar enganxant. El bagatge final de l’astre argentí amb el Barça va ser d’una Copa del Rei, una Copa de la Lliga i una Supercopa. Finalment, el club blaugrana el va posar al mercat i el Nàpols el va fitxar per 1.300 milions de pesetes.