El Lluís, l'Álvaro i l'Alejandra són germans i tots tres pateixen atàxia telangièctasi. Es tracta d'una malaltia degenerativa molt poc freqüent que afecta sobretot el control del cos i que avui dia no té tractament. A Espanya només n'hi ha 25 casos diagnosticats. Per tots tres, practicar un esport és molt complicat. Però en l'esgrima hi han trobat una alternativa. AMPARO MÁRQUEZ, mare del Lluís, l'Álvaro i l'Alejandra "No havien trobat cap esport que els agradés, i els atragués. En canvi, aquest vam descobrir que podien fer-ho asseguts a la cadira i hem decidit apuntar-los-hi, perquè venien molt contents de fer esgrima després de l'experiència que van tenir." Avui és el primer dia del curs d'esgrima en cadira de rodes organitzat per la Sala d'Armes Montjuïc. Durant aquesta primera classe, els tècnics fan servir els jocs per estudiar quins són els punts forts i les limitacions de cada alumne. XAVIER PADILLA, coordinador del SAM "Per exemple, avui que comencem, no tenim encara una visió molt clara de quines són les limitacions i quines les seves capacitats. Llavors aquí hem d'anar treballant de mica en mica per veure si podem anar superant aquestes limitacions i fins on la persona pot arribar." Físicament, els que practiquen l'esgrima en cadira de rodes exerciten l'equilibri i el control del cos. Però aquest esport també té un component psicològic important. XAVIER PADILLA, coordinador del SAM "Jo ho recomanaria, per bàsicament un tema de confiança en ells mateixos, el tema de recuperar la confiança, el fet de si volem podem, no? D'alguna manera, que malgrat les nostres petites limitacions, o grans limitacions, podem arribar a assolir aquestes fites de superació. Jo crec que és un tema per recuperar o per fiançar aquesta confiança que tenim en un mateix." La Sala d'Armes Montjuïc és, actualment, l'únic club de Catalunya amb instal·lacions adaptades per poder practicar l'esgrima en cadira de rodes. És el primer curs que organitzen i la intenció és fer-ne més al llarg de l'any.

L’esgrima en cadira de rodes millora l’equilibri i el control del cos de qui la practica. Aquests en són els efectes físics però, a més, psicològicament, els tècnics del SAM expliquen que ajuda a agafar confiança en un mateix. Es tracta de l’únic club de Catalunya on es practica aquest esport en cadira de rodes.

Potser l’esgrima no sembla gaire accessible a persones que no poden caminar, però a la Sala d’Armes Montjuïc s’han preocupat per adaptar-hi les instal·lacions i ara han començat a organitzar cursos per endinsar en aquest esport a persones que van en cadira de rodes. Fa pocs dies n’han fet el primer i la intenció és fer-ne més al llarg de l’any.