Seran tres dies de batalla intensa. A l’antiga plaça de toros s’hi faran duels, però també batalles massives en grups de 21 lluitadors. El primer equip que tombi tots els adversaris serà el guanyador de l’assalt. Els lluitadors utilitzen armes d’acer pròpies de l’edat mitjana i vesteixen armadures de 30 quilograms de pes que estan fetes tenint en compte els estàndards històrics. Segons els organitzadors del certamen, totes les armes que s’utilitzen són reals però, per raons clares de seguretat, no estan afilades.

La primera edició del campionat es va fer el 2010 a Ucraïna, i des de llavors que s’ha celebrat anualment a diferents localitzacions. A l’inici, les batalles van reunir només equips de quatre països, una xifra que ha anat augmentant fins a l’edició d’enguany, en què en participen 31. La selecció russa s’ha proclamat vencedora dels set campionats anteriors ja que, segons l’organització, és l’equip més preparat i el que té jugadors amb millor forma física.

A Barcelona hi ha dos clubs que promouen la lluita medieval. Un és el Born Combat Medieval, on entrena el Cristian Bernal, capità de la selecció espanyola per la Batalla de les Nacions. Fa cinc anys que treballa perquè aquest tipus d’art marcial sigui reconegut com un esport més. Bernal assegura que “no és un espectacle, no és teatre; és una competició per a esportistes”. De fet insisteix que els lluitadors són “autèntics professionals”. Té l’esperança que el campionat obri aquest tipus de lluita a la ciutadania.