Durant molts anys, el món dels esports de contacte ha estat considerat com una pràctica exclusivament masculina. Una visió errònia que, gràcies a les referents catalanes d’aquestes modalitats esportives, comença a diluir-se. L’increment de la pràctica dels esports de contacte en dones és una realitat, sobretot en edat infantil.

Una de les grans referents de casa nostra és la barcelonina Mireia Garcia, actual campiona del món ISKA en la modalitat de K1. La lluitadora es va endinsar en el món dels esports de contacte als 11 anys i a betevé hem volgut reflexionar amb ella sobre les diferències entre homes i dones en els esports de contacte.

Diferències abismals en la professionalització

Les grans diferències entre homes i dones apareixen quan es passa a ser professional dels esports de contacte. Un dels agreujants principals és el nombre de combats masculins i femenins que s’inclouen a les vetllades. A més, hi ha variacions molt substancials en el que es paga per un combat masculí o femení, ja siguin combats amb un títol en joc o sense cap campionat en disputa. Un altre dels problemes amb què es troben les dones són els patrocinadors. Costa molt trobar marques o empreses que apostin per les lluitadores.

Impossible viure dels esports de contacte a Espanya

Ara per ara, segons relaten diverses esportistes a betevé, és impossible viure dels esports de contacte en categoria femenina. Tot i que moltes lluitadores s’estan fent un nom fora de l’estat espanyol, com Tània Álvarez, que va lluitar al Madison Square Garden, o Mireia García, que està fent molts combats a l’estranger, costa molt que els surtin combats a Europa o als Estats Units.

Rosa, Pastrana, Loly “Sugar” Muñoz i Naranjo són algunes de les referents

La lluitadora més mítica espanyola va ser Loli “Sugar” Muñoz del KO Verdun. La lluitadora barcelonina va disputar vuit mundials de boxa i es va proclamar campiona del món de full contact, kick-boxing i K1. A més, ha estat la primera lluitadora espanyola a lluitar als Estats Units, a Las Vegas i a Nova York.

Tampoc no s’ha d’oblidar Joana Pastrana, que va ser campiona del món de boxa el juny de l’any 2018 en derrotar Oezlem Sahin. La primera boxejadora espanyola a ser campiona del món va ser María Jesús Rosa l’any 2003.

Pel que fa als altres esports de contacte que no són boxa destaca Eva María Naranjo, pentacampiona del món de kick-boxing, boxa tailandesa i full contact.