Barça Madrid 2010 maneta piqué

Diuen que la memòria és selectiva i que tothom acostuma a pensar que qualsevol temps passat va ser millor, però hi ha vegades que no es pot negar l’evidència. El 5 a 0 del Barça de Guardiola al Madrid de Mourinho és un dels millors partits que han jugat els blaugrana en la seva història. Va ser una oda al futbol total que, inevitablement, i veient el Barça que hi ha 10 anys després, omple de nostàlgia els seguidors barcelonistes.

Quan van dominar el món

Aquell equip de Pep Guardiola va passar la mà per la cara als blancs. Al marcador i a l’autoestima. Els cinc dits aixecats de Piqué, amb un somriure d’orella a orella, van ser una clatellada a la línia de flotació d’un Madrid que hi arribava crescut i que va marxar amb la cua entre les cames. A la crònica de betevé d’aquell matx, vam titular ‘Un Barça immens’. I lluny de ser una hipèrbole, avui en dia sembla que vam fer curts. I més veient les reaccions dels protagonistes.

Dani Alves: “Ha sigut un bany”

En només 10 anys, el futbol ha canviat i s’ha blindat. Hem passat de veure com dos, tres i quatre jugadors passaven per zona mixta a valorar el partits a dies en els quals no ha sortit cap jugador a donar explicacions. Un dels que no fallava era Dani Alves. El brasiler, fruit al seu estil, va disparar amb bala: “Ha sigut un bany. Un bany d’humilitat”. Cal recordar que el partit va acabar embrutat per l’agressió de Sergio Ramos a Messi, Puyol i Xavi en la mateixa jugada i que els blaugrana van voler furgar en la ferida. Més diplomàtic va ser un Guardiola que, conscient de la gesta, es va agradar, i satisfet, es va congratular d’haver fet “gaudir la gent del Barça i els aficionats al futbol en general“.

Molt més que un partit

El dia següent, amb tot el món parlant d’exhibició, Xavi va parlar en roda de premsa i va admetre que suposava “un cop fort” per als blancs i es preguntava si se’n recuperarien. No ho van fer del tot, perquè aquell any va acabar amb el Barça aixecant la Lliga i la Champions (amb una altre partit per emmarcar davant el Manchester United). Però, més enllà del futbol, aquella maneta va ser molt dolça per als seguidors. La pastisseria Escribà, per exemple, va fer una maneta de xocolata al preu de cinc euros i amb el lema “Menja’t aquesta mà”.

Maneta Escribà