Cursa d’orientació? Què és? És un esport que consisteix a trobar unes fites amagades mitjançant un mapa i una bruíxola en un circuit tancat que pot ser a la muntanya o a la ciutat. Els participants duen un “sportident” (un aparell magnètic per marcar les fites). L’objectiu és fer-ho en el menor temps possible. Les curses d’orientació tenen tradició al centre i el nord d’Europa, on els participants es compten per milers. De fet, hi ha un circuit europeu d’aquest esport.

Per què és un esport tan adequat per a l’edat escolar?

La cursa d’orientació fomenta diferents aspectes de la personalitat dels escolars com l’orientació, l’agilitat, la capacitat analítica o l’estratègia, entre d’altres, i tot, sense gaire competitivitat. Els participants no surten tots junts, sinó que es fa de forma esglaonada. Hi ha tres hores per sortir i després es cronometra el temps que es triga a acabar de trobar totes les fites.

La cursa d’orientació és un esport transversal i intergeneracional perquè permet la participació, plegats o per separat, de tots els membres de la família. D’aquesta manera, pares, mares, fills, filles i altres familiars poden competir junts per ajudar a crear vincles. Però també poden fer-ho separats, fet que també ajuda a la relació familiar d’una altra manera. És un altre exemple, com el Suma’t, un dels cros que organitza el consell a final de temporada. Per aquest motiu representen bona part dels valors que el Consell de l’Esport Escolar (CEEB) fomenta.

cursa orientacio ceeb

El CEEB impulsa les curses d’orientació

Històricament, el CEEB fa més de 15 anys que organitza curses d’orientació, però en els últims cinc ha decidit fer una aposta ferma per promocionar aquesta activitat esportiva, aprofitant la volada que ha agafat aquest esport a escala internacional. En cada cursa hi prenen part uns 400 nois, noies i famílies. Aquest curs es faran un total de sis curses: la primera s’ha disputat al novembre i les cinc restants, del gener al maig, una cada mes. El calendari inclou diferents llocs emblemàtics de la ciutat com el Parc del Fòrum o Vallvidrera, entre d’altres. L’organització de les curses es fa a càrrec del CEEB, amb la col·laboració de l’entitat Senglar Orientació i Orientació.cat.

cursa orientacio ceeb

La cursa de Mercabarna

La primera de les curses s’ha fet realitat aquest 18 de novembre a Mercabarna. Ha estat la primera vegada que ha tingut lloc en aquest indret tan emblemàtic. Mercabarna ha col·laborat amb l’organització i ha estat tot un èxit de participació i ha significat disputar una prova en un lloc pot habitual i desconegut per bona part dels participants.