Copa d’Europa, Champions, Lliga Europea o Eurolliga. Moltes denominacions, però un únic desig: ser considerat el millor equip d’Europa de la temporada. Un club com el Barça, poliesportiu i d’èxit, sempre opta a ser entre els millors i són pocs els anys que alguna de les seccions no aixeca el títol de campió continental. Aquest 2019 ha estat d’aquells dels quals el culer no guardarà un bon record a Europa.

De set possibilitats de Copa d’Europa a cap

El Barça va arribar a la part final de la temporada amb opcions de ser a les final europees en tots els esports o seccions professionals del club. És el que normalment es demana, però aquest 2019 només un equip, el femení, ha aconseguit arribar a la final. Els altres han quedat eliminats a semifinals a excepció del bàsquet, que ni tan sols va arribar a classificar-se per a la final a quatre que es va disputar a Vitòria.

copa d'Europa Liverpool FC Barcelona
@FCBarcelona_cat

Quart any sense Copa d’Europa el segle XXI

És molt habitual que el FC Barcelona aixequi la Copa d’Europa i, de fet, en el segle XXI, aquesta ratxa s’ha trencat només quatre vegades, tot i que tres són força recents. A banda d’aquest 2019 tampoc no van ser gaire bons el 2017 i el 2016, com el 2013. Amb anterioritat com a mínim una secció barcelonista havia aconseguit el títol continental des de l’any 2000. Els anys més abundants van ser el 2014 (hoquei, futbol sala i juvenil) i 2015 (futbol masculí, hoquei i handbol), amb tres títols.

El futbol masculí i l’handbol, les grans decepcions

De ben segur que el futbol, i concretament el masculí, sempre és el que més il·lusió fa als aficionats culers, sobretot tenint en compte que al Barça hi juga el que gairebé tothom considera el millor jugador de la història, Leo Messi. Per aquest motiu, l’eliminació i la forma de perdre del Barça a Liverpool ha estat la decepció més sonada. També ha estat destacada la forma de perdre de la secció d’handbol. Després de guanyar amb comoditat durant bona part del partit, els de Xavi Pascual van veure com se’ls escapava davant del Vardar la possibilitat de tornar a ser considerats els millors d’Europa.

El Barça perd davant l'Olympique de Lió a la Copa d'Europa
@FCBfemeni

La nota positiva, el femení

Tot i no aconseguir el títol, el Barça femení va fer història després de classificar-se per primera vegada per a una final de la Champions. A semifinals les jugadores entrenades per Lluís Cortés es van desfer del Bayern de Munic, però a la final no van poder fer res contra el totpoderós Olympique de Lió, quatre vegades consecutives aixecant el títol de millor equip femení del continent.

L’hoquei patins, el futbol sala i el juvenil, per poc

L‘hoquei patins, que n’era el campió de l’edició del 2018, va caure contra el Porto, en un partit molt igualat que es va haver de decidir als penals. El mateix li va passar al juvenil, que va empatar a 2 contra el Chelsea, però que va caure des dels 11 metres. El futbol sala, tot i dominar durant bona part de l’enfrontament, va caure en els instants finals per l’efectivitat golejadora de Kairat Almaty.