La pregunta que es fan ara els socis i aficionats del Barça és quines conseqüències pot tenir el Barça pel cas Negreira. N’hem parlat amb l’advocada especialista en dret esportiu Anna Boza. Amb ella desgranem els possibles escenaris un cop el jutjat d’instrucció admeti a tràmit la denúncia de la fiscalia.

Dos tipus de delicte

El primer que ha deixat clar l’advocada Anna Boza és que tot el procés judicial està en un estat molt embrionari. Si el jutge ho admet a tràmit, les altres persones o entitats que es volen personar (com el Reial Madrid o el CSD) podran fer-ho. Ara bé, hi ha dos escenaris diferents: que el jutge consideri que hi ha un delicte de corrupció continuada o un d’administració deslleial.

Si es demostra que el Barça hauria pagat per comprar favors arbitrals, l’encausat seria el propi club. Tot i que esportivament les causes haurien prescrit, ja que han passat més de tres anys, encara quedaria la via penal.

Si finalment el jutge arriba a la conclusió que hi ha hagut una administració deslleial, seria el propi club el perjudicat atès que unes certes persones s’haurien beneficiat econòmicament desviant diners del Barça que haurien de ser per al propi club.

Quines conseqüències pot tenir el Barça?

Si el Barça és declarat culpable de pagar per rebre favors arbitrals, se’l condemnaria per la via penal com a persona jurídica seguint l’article 33. Un article que preveu un ampli ventall de possibles condemnes:

  • multes
  • inhabilitacions sense subvencions
  • impossibilitat de participar en determinades competicions
  • dissolució (un cas que l’advocada no preveu)

Al marge, la UEFA i la FIFA poden decidir que el cas Negreira taca la reputació de les seves competicions i excloure el Barça.

Una inhabilitació afectaria només el primer equip de futbol o tot el club?

Afectaria tot el club en primera instància, però la defensa podria argumentar que aquests suposats favors arbitrals només els va rebre el primer equip de futbol i excloure la resta de seccions professionals de l’entitat.

A quines penes s’enfronten els encausats?

Els encausats per la fiscalia són els expresidents Sandro Rosell, Josep Maria Bartomeu i els exdirectius Òscar Grau i Albert Soler, així com el mateix Enríquez Negreira poden rebre penes de presó que vagin dels sis mesos als quatre anys i la inhabilitació durant sis anys per exercir càrrecs similars.