El Club Natació Catalunya ha fet 90 anys aquest 21 d’abril. Per commemorar l’aniversari han elaborat un logotip especial per a l’ocasió, un joc amb el número 90 que simula un nedador i una pilota. I han entregat obsequis als socis amb aquesta imatge com a celebració simbòlica, ja que la situació actual per la crisi de la covid-19 fa inviable organitzar esdeveniments de tipus esportiu.

L’entitat gracienca va néixer a la platja

El Natació Catalunya va néixer a la platja el 1931, als Banys Orientals de la Barceloneta, tot i que en aquests 90 anys ha passat per quatre ubicacions diferents. Un any després de la seva fundació ja es van fer amb el primer èxit, el Trofeu Cucurull. Aquesta primera etapa, però, va coincidir amb la Guerra Civil, que els va deixar amb només 25 socis dels 400 que havien arribat a ser des d’un inici.

club natació catalunya
Els Banys Orientals de la Barceloneta, la seu del club entre el 1931 i el 1943

26 anys a la travessera de Gràcia

El 1943 el club va arribar a un acord de lloguer amb els Baños Populares de Barcelona, a la travessera de Gràcia, 218. Així va començar la seva relació amb el districte de Gràcia i va resultar una de les millors èpoques de l’entitat. Llavors era la segona piscina coberta de la ciutat de Barcelona i la seva situació al mig de la Vila de Gràcia també va propiciar que fos un lloc de trobada a l’època.

club natació catalunya
Piscina dels Baños Populares, arrendada pel CN Catalunya entre el 1943 i el 1969

Van destacar en altres esports a banda del waterpolo

El nivell esportiu del club va créixer gràcies a aquestes instal·lacions. Cada vegada es feien més entrenaments de waterpolo, que a partir dels anys 50 va competir en la màxima categoria nacional. A més van ser pioners en altres esports com el voleibol i la natació artística i van potenciar la secció de salts, aprofitant que la piscina tenia trampolí.

club natació catalunya
Equip de voleibol, anomenat Balón Volea, que va competir en el primer campionat d’Espanya d’aquest esport
També és important el tema social. Els festivals en aquella època els fèiem dissabte a la nit. Era un esdeveniment social
Ramon Geli, president del Club Natació Catalunya

Tres anys sense instal·lacions

El 1969 el CN Catalunya es torna a quedar sense instal·lacions, quan va tancar l’empresa dels Baños Populares. Per evitar que el club desaparegués van lloguar un local al número 48 del Torrent d’en Vidalet. No tenen espai on fer esport, però des d’aquesta seu social van lluitar per aconseguir que es construís una piscina al barri on han viscut els seus millors anys, a Gràcia.

Gairebé mig segle a Can Toda

El 1972 el club va aconseguir la concessió de la Piscina Municipal de Can Toda, on encara continua amb més de 5.000 socis. En waterpolo va destacar la dècada del 1986 i 1996, tal com recorda el president actual, Ramon Geli: “Vam guanyar set Lligues, sis Copes del Rei, una Recopa, una Copa d’Europa i dos Supercopes. No hem d’oblidar que els nedadors queden per sis vegades campions d’Espanya”.

club natació catalunya
Reformes de les instal·lacions esportives de Pau Negre, ara anomenades Can Toda

Presentaran un llibre dels 90 anys a l’octubre

El CN Catalunya té el desig de seguir sumant anys a Can Toda, tot i que actualment l’entitat passa per un moment econòmic complicat. Les darreres reformes han acumulat un deute econòmic que esperen que l’administració ajudi a eixugar. De moment, pensant en l’aniversari, esperen poder fer un acte institucional a l’octubre, amb la presentació del llibre de la història del club, que estan editant.