El Club Esportiu Laietà celebra aquest 2022 els cent anys del seu naixement. Va ser l’any 1922 quan el pare Millán, que va quedar retingut a Cuba perquè li havien robat la cartera i no tenia documentació, va descobrir un esport mai vist a l’estat espanyol: el bàsquet.

El va implantar a l’escola on feia de mestre, l’Escola Pia de Sant Anton. Tal com explica a betevé Jordi Adell, president de la comissió del centenari i soci número 10 de l’entitat, “va imposar que es jugués a bàsquet al pati tres dies a la setmana”. La iniciativa va agradar tant que, en deixar l’escola, un grup d’alumnes van decidir fundar un club per continuar jugant a bàsquet: el Club Laietà.

8 a 2, el resultat del primer partit oficial de bàsquet a l’estat

Poc després arriba el primer partit oficial, que enfronta els jugadors de l’Europa i el Laietà amb un resultat de 8 a 2, el 8 de desembre del 1922.

A banda de pioner, el Laietà ha estat un club guanyador en bàsquet, campió de la Copa d’Espanya els anys 1940 i 1944. La Federació Espanyola de Bàsquet ha cedit al club la pilota daurada, que els dona l’entrada al selecte club de la fama d’aquest esport.

El caràcter persistent i familiar, l’essència del club

En declaracions a betevé el conseller d’Esports de les Corts, Carlos Hornedo, explica que el barri de la Maternitat i Sant Ramon no es podria entendre sense el Laietà, perquè és “a l’epicentre de l’activitat familiar i esportiva”. En aquesta mateixa línia , Adell explica “la insistent continuïtat” del club, que s’ha mantingut dempeus malgrat un desnonament i una pandèmia.

Adell explica que el desnonament es va superar gràcies l’esforç d’altres clubs, com el Pompeia i el Pare Manyanet, que van acollir els seus socis fins que es van poder traslladar de l’Eixample a les Corts. També va funcionar la pressió de centenars de telegrames que els socis van enviar al ministeri d’esports de l’època.

La pandèmia tampoc no ha estat un obstacle per garantir la continuïtat del Laietà, perquè fins i tot amb el club tancat durant tres mesos, “només un 2 % de socis es van donar de baixa”, tal com explica Josep Manel Gurrera, gerent de l’entitat.

El club mostra la seva evolució històrica en una exposició que es pot visitar fins al 29 de maig a la seu del districte de les Corts. Al llarg de l’any veuran la llum un documental i un llibre sobre la història del Laietà i aquest diumenge, 22 de maig, tindrà lloc el Trofeu del Centenari del Laietà de Tenis, que enfrontarà quatre clubs centenaris de Barcelona: el mateix Laietà i el RC Polo, el RC Tenis Barcelona i el CT la Salut.