L’afició del FC Barcelona ha rebut aquest diumenge a la tarda les campiones d’Europa. Les jugadores del Barça han estat rebudes amb tots els honors a la plaça de Sant Jaume, on les ha esperat l’afició, i des d’on han fet visites institucionals a la Generalitat i a l’Ajuntament de Barcelona.

Passejada fins a la plaça de Sant Jaume

L’equip ha arribat amb autocar a tres quarts de sis de la tarda a la confluència de la via Laietana amb la plaça de l’Àngel i ha fet a peu el tram fins a la plaça de Sant Jaume pel carrer de Jaume I. A l’arribada, les esperaven uns 1.500 aficionats, segons les dades de la Guàrdia Urbana. Des d’una estona abans de l’arribada, l’afició només ha pogut accedir a la plaça pel carrer de Jaume I, el de Ferran o el del Bisbe.

La comitiva l’ha encapçalada el president del Barça, Joan Laporta, amb la capitana Alexia Putellas al costat i la resta de l’equip al darrere. A l’arribada a la plaça han estat rebudes al crit de “Campiones!” i han aixecat la copa guanyada a Eindhoven abans de rebre el primer homenatge institucional.

Homenatge al Palau de la Generalitat

La recepció institucional ha començat a les 18 h en punt i hi han assistit les jugadores, el cos tècnic, el president, Joan Laporta, i altres membres de la Junta Directiva. Per part de la Generalitat, hi han estat el president, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, que han rebut l’equip a la porta del palau i l’han conduït al pati gòtic, on s’ha la recepció i els discursos.

Pere Aragonès ha destacat “la gran fita” de les jugadores del Barça en els darrers anys d’èxits esportius i també l'”exemple per a moltes nenes” en què s’han convertit. La jugadora Alexia Putellas ha remarcat la fortalesa de l’equip per aixecar-se després de la final perduda l’any passat: “Tens dues opcions, o quedar-te a terra o seguir treballant. Això és el que ha fet l’equip i aquí la tenim”. Al seu torn, l’entrenador Jonatan Giráldez s’ha mostrat “molt orgullós de poder liderar aquest grup de jugadores i ‘staff'” i ha agraït al club que l’ha fet sentir “la persona més feliç del món”.

Totes les futbolistes i l’equip tècnic s’han fet una fotografia de família amb el president de la Generalitat i els representants del govern català, abans de pujar al balcó del palau.

Festa al balcó del palau

Quan han començat a sonar les notes de l’himne del Barça, les primeres jugadores han sortit a saludar l’afició. Alexia Putellas ha pres la paraula al balcó del Palau de la Generalitat per donar les gràcies a l’afició “pel suport de tot l’any”. La capitana ha valorat que molts aficionats i aficionades van viatjar durant 20 hores amb autobús per veure la final.

Giráldez ha demanat a l’afició que celebri amb ganes que “som el millor equip del món”, “treballem pel millor equip del món” i “tenim la millor afició del món”. Després d’ell, han parlat gairebé totes les jugadores de l’equip, entre les quals Patri Guijarro, designada millor jugadora de la final, Caroline Graham Hansen, Mariona Caldentey, Aitana Bonmatí, visiblement afònica després d’hores de celebracions o Mapi León, que ha confessat que “ho he celebrat molt, i es nota”. No han faltat càntics com “Un dia de partit”, el “Campiones, campiones, oe´, oé”, o “Visca el Barça, i Visca Catalunya”.

Recepció a l’Ajuntament

Pocs minuts abans de les 7 de la tarda, l’expedició ha travessat la plaça de Sant Jaume on ha estat rebuda per l’alcaldessa en funcions de la ciutat, Ada Colau, acompanyada per la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, i pel regidor d’Esports, David Escudé. Un cop al Saló de Cent, Colau els ha donat les gràcies “per fer-nos somiar” i per “una victòria èpica, que no s’oblida”. Colau ha celebrat “l’aposta del Barça pel futbol femení” i el paper de les jugadores “com a referents per a milers de nenes i de nens, que veuen com el millor futbol el fan també les dones.”

L’alcaldessa en funcions ha demanat “una causa comuna” per celebrar un mundial de futbol femení a Barcelona i “un compromís com a societat, els clubs i les aficions” per no tolerar cap cas de “racisme, masclisme o LGTBIfòbia als camps de futbol”. L’acte s’ha tancat, de nou, amb una fotografia de família de l’equip amb representants del govern municipal i alguns discursos breus des del balcó per acomiadar-se de l’afició que continuava a la plaça.