Els palmarès esportiu del Centre Cultural Turó de la Peira és humil, com el barri al qual pertany. Tammateix, el club està molt orgullós de les victòries que ha assolit fins ara en l’àmbit social. El CCD Turó va néixer el 1951, ara fa 70 anys, d’un grup d’amics que s’aplegaven els caps de setmana per jugar al futbol. Sense un terreny de joc propi, voltaven pels camps esportius de la zona en una època en què el futbol tot just iniciava el seu auge. Amb motiu de l’aniversari, el club ha organitzat una exposició al vestíbul del Centre Cívic Can Basté.

“No tenim gaire informació de l’any 51 —explica Juanjo Torres, president del CCD Turó de la Peira—. No era un equip professional i probablement entrenaven un dia a la setmana o ni entrenaven. El futbol no estava tan avançat i professionalitzat com ara”. A banda de l’esport, el club va arrelar-se a la vida social de barri, participant en les festes i altres activitats.

Els inicis del CCD Turó de la Peira, a la dècada dels 50

El camp del Turó i l’època daurada

A la dècada dels 70, el club va aconseguir un camp propi al Parc del Turó de la Peira. A partir d’aquí, va anar creixent en categories, amb jugadors de totes les edats. Fins arribar als temps daurats amb un equip juvenil que va jugar en categoria nacional, per tot el Llevant, l’Aragó i les Illes Balears, i un amateur en Primera Catalana.

Dels darrers equips a tenir gespa al camp

El CCD Turó de la Peira, però, va ser dels darrers camps municipals a canviar el terreny de terra per un de gespa. “Va ser l’inici d’una forta davallada —recorda Torres—. Les families n’esborraven els fills perquè no volien jugar al nostre camp. Era molt dur jugar-hi per les ferides”, explica. A això s’hi van sumar els desperfectes a les instal·lacions i, fins i tot, diverses esllavissades de terres en una de les cantonades del camp.

El punt d’inflexió va arribar amb la instal·lació de la gespa al terreny, l’any 2011. Les inscripcions es van remuntar. Actualment, amb la crisi sanitària pel coronavirus, el club també ha crescut en jugadors. “Amb la pandèmia l’esport a l’aire lliure s’ha revaloritzat —comenten—. De fet podem dir que ara estem en un dels millors moments dels darrers anys“. El Turó compta amb més de 230 jugadors i jugadores. A l’escola s’hi afegeixen dos equips amateurs, un equip femení i un de veterans. El club treballa ara per incorporar-ne també un d’especials.

Segurament no guanyarem mai, no arribarem mai a Primera Divisió, aquesta no és la nostra funció
Juanjo Torres, president del CCD Turó de la Peira

El Turó sempre ha mantingut un vincle molt estret amb el barri i ha arribat a aplegar jugadors de 23 nacionalitats diferents. És un dels clubs més econòmics de Catalunya, amb places a mida perquè tothom pugui jugar-hi. “Estem especialment orgullosos de la política que hem tingut amb nens  saharauis, perquè hem aconseguit que puguin arribar a jugar i que les federacions entenguin que tot i no tenir un passaport, han de poder jugar a futbol“.

I si mirem cap al futur, el camp del Turó té pendent també una remodelació històrica, que ja ha estat aprovada i que en renovarà les graderies i els vestidors.