Barcelona es queda finalment sense un dels grans esdeveniments internacionals de vela. Tot i això, la Fundació de Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB) ja treballa amb la classe IMOCA per trobar una alternativa a aquesta decisió. Tot i que encara no s’ha aprovat cap decisió oficial, fonts de la FNOB han explicat a betevé que una de les línies d’estudi és fer la quarta edició de la Barcelona World Race l’any 2022, quan estava previst que se celebrés la cinquena edició de la competició. Una altra possibilitat és celebrar una regata durant el 2019 més curta i que no faci la volta al món.

Paralitzats els preparatius i les inversions

Alguns dels equips participants ja havien començat a treballar en els preparatius d’aquesta cursa i havien fet inversions. En competicions com aquesta cal una preparació prèvia de gairebé un any, ja que la prova dura pràcticament 100 dies i, per tant, temps abans s’ha de fer la compra o el lloguer de les embarcacions, condicionar-les, posar-les a punt i comprar les veles i les equipacions. En aquest sentit, l’organització ha volgut comunicar la suspensió de la BWR 2019 “abans que el perjudici fos molt més gran”. Segons apunta la FNOB, la suspensió de la BWR 2019 és definitiva.

Endarreriments per raons polítiques

El govern espanyol, a través del ministeri d’Hisenda, és el responsable de fixar la comissió que dona el tret de sortida a l’organització de l’esdeveniment però enguany, la reunió encara no s’ha fet. Es tracta d’una comissió interadministrativa integrada pel Govern espanyol, l’Ajuntament i la Fundació Navegació Oceànica Barcelona en què s’enllesteixen els tràmits administratius per poder celebrar el certamen. Segons fonts de la fundació, la comissió fa un any que s’hauria d’haver celebrat -s’ha agendat per a la setmana vinent- i aquest endarreriment ha fet que faltin patrocinadors, el detonant per anul·lar la World Race.

L’Ajuntament assenyala el Govern espanyol com a responsable de la suspensió 

El tinent d’alcalde, Jaume Asens, considera que darrere de la suspensió de la pròxima edició del Barcelona World Race  hi ha “una clara responsabilitat per part del Govern de l’Estat”. Asens ha afirmat que la suspensió és una mala notícia per a la ciutat i ha dit que el retard del Govern estatal i els canvis de criteri per a les exempcions de beneficis fiscals per part dels patrocinadors han estat els principals causants del fet que s’hagi de suspendre l’esdeveniment per falta de patrocinadors.

Asens s’ha mostrat sorprès que el Patronat de la Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB) fes pública avui la decisió, però ha assegurat que l’Ajuntament coneixia la situació. Preguntat pels periodistes, el tinent d’alcalde ha afirmat que en el comunicat de la FNOB es parla d’inestabilitat política com un dels motius de la suspensió, però ha assegurat que no queda clar si es refereix a la política catalana o a l’espanyola. Al seu entendre seria lògic que es referís a l’espanyola perquè ell assegura que no entén com la catalana podria afectar-hi.

Per altra banda, l’Ajuntament s’ha compromès a continuar treballant perquè es puguin portar a terme les pròximes edicions del Barcelona World Race. Per això, Asens ha afirmat que treballaran per aconseguir un model econòmic de finançament sostenible de l’esdeveniment.