Aquest diumenge, 12 de gener, s’ha celebrat a les pistes de vol circular de Montjuïc la 36a edició del Trofeu Cadell. El Reial Aeroclub Barcelona Sabadell Aeromodelisme (Racbsa) és l’organitzador d’aquest trofeu, que ha agrupat un centenar de persones aproximadament. El trofeu es celebra cada any el diumenge següent a Reis.

Jornada familiar a Montjuïc

L’objectiu del Trofeu Cadell és la iniciació al món de l’aeromodelisme dels infants. El Racbsa organitza diverses activitats a les seves instal·lacions, on els més petits poden gaudir de la pràctica del vol circular per primera vegada, dibuixar i rebre regals, com avions planadors de joguina. L’ambient a les pistes ha estat familiar i proper. Els organitzadors del club han sortejat un pernil entre els assistents i han convidat a esmorzar als infants. També s’ha celebrat una exhibició de la categoria de vol circular de combat, en què dos pilots volen els seus avions amb una cinta lligada i han de tallar la del seu rival amb les hèlixs.

Què és el vol circular?

La categoria aeromodelística del trofeu és el vol circular. Aquesta modalitat mira de fer volar circularment un avió dins un espai tancat, per motius de seguretat. L’avió va lligada a dos cables d’acer fins a la maneta de comandament del pilot, que amb els seus moviments pot variar la trajectòria i altura del vol. El vol circular té quatre modalitats diferents: velocitat, acrobàcia, carreres i combat. Manuel Mateo, vocal del Racbsa, ha argumentat que aquest és un esport-ciència, ja que s’ensenyen els principis de l’aerodinàmica i de la física als principiants des de l’inici. A més, molts pilots de vol circular es construeixen els seus propis avions.