Piscina Sant Jordi

El 25 de juny del 1966 es va inaugurar la que fins aleshores era la única piscina coberta amb mides olímpiques de la ciutat de Barcelona. Des d’aleshores la piscina del carrer París ha viscut molt moments històrics.

La inauguració amb Francisco Franco

Coneguda com la Piscina Provincial San Jorge, l’any 1966 es va inaugurar una instal·lació que, en paraules del president de la Diputació del moment, el marquès de Castell-Florite, “volem que sigui forja de salubritat i de gent forta. Volem cossos àgils i forts, però al servei d’esperits alts i valents”.

Medalles commemoratives inauguració Sant Jordi

Grans moments de waterpolo a la Sant Jordi

Durant els 53 anys la Piscina Sant Jordi ha viscut grans moments per al record i que han quedat gravats a la història de la natació catalana. Un dels moments més recordats va ser quan el Club Natació Catalunya va aixecar la Supercopa d’Europa després d’imposar-se al Vasas de Budapest per 12 a 9.

Aquella Supercopa, disputada el 29 d’abril del 1995, va significar la cloenda d’una gran temporada de club de Gràcia que 20 dies abans havia aconseguit la seva primera Copa d’Europa.

La Piscina Sant Jordi també ha vist altres equips aixecant el títol de millor equip del continent. L’Atlètic-Barceloneta es va proclamar campió de la Supercopa l’any 2014, després d’imposar-se al Volvograd de Rússia per 12 a 7.

Atlètic-Barceloneta, campió de la Supercopa

Equips com el Club Natació Montjuïc també hi han tingut moments per al record. En aquest cas, però, l’equip de la muntanya olímpica va estar a un pas de fer història. L’any 1978, l’equip amb jugadors com Enric Bertran, Pere Robert o Joan Sans va ser el primer equip del waterpolo estatal que va arribar a una final de la Copa d’Europa.

No només waterpolo

La Sant Jordi, però, no ha viscut només grans moments amb una pilota pel mig. A la instal·lació del carrer de París, remodelada en diverses ocasions, l’última l’any 2018 amb motiu dels europeus de waterpolo, s’hi han pogut veure algunes de les millors nedadores de la natació artística, amb la recent disputa de les World Series, o espectacles aquàtics com el que organitza cada any el Club Natació Kallipolis.

World Series Barcelona 2019 natació artística

Usuaris particulars i el Club Natació Catalunya

Actualment, la Piscina Sant Jordi és propietat de l’Ajuntament de Barcelona i està gestionada per la Federació Catalana de Natació. Compta amb uns 3.000 abonats que fan un us exhaustiu no només de la piscina, sinó de la resta d’espais del recinte.

El Club Natació Catalunya també n’és usuari. El club de Gràcia disputa els seus partits de Lliga en aquesta piscina, ja que la de Can Toda no té les mides necessàries per disputar un partit de waterpolo de la Divisió d’Honor.