El 30 de gener del 1910, la ciutat de Barcelona feia història amb la disputa de la primera marató que es feia a l’estat espanyol. 110 anys després, un grup d’atletes han volgut commemorar la cita. Ho han fet a l’illa formada pels carrers de Londres, Casanova, París i Muntaner, l’espai que durant dos anys va ocupar el Velòdrom del Parc d’Esports i on es va disputar la primera marató.
110 anys després, mateix esperit i diferents imatges
A les 9.30 h, en Jordi Monge, acompanyat d’un bon grapat d’atletes, han iniciat l’homenatge a la primera marató que es va disputar a l’estat espanyol. Fa 10 anys, van celebrar el centenari de la prova, però aquella vegada la cursa va ser de només dues voltes a l’illa de cases de l’Eixample. Aquest cop, en Jordi ha volgut anar més enllà. Ha fet tota una marató fent un total de 96 voltes a l’illa formada pels carrers de París, Casanova, Muntaner i Londres.
El repte no només ha consistit a fer els 42 quilòmetres i 195 metres, sinó que ho han fet vestits d’època i invertint el mateix temps que va fer el primer campió: 3 hores i 52 minuts.
A la cursa hi han participat atletes de l’IPSI Runners i de Corredors.cat, però també esportistes i personalitats com David Escudé o Domingo Catalán.
La cursa, a més, ha servit per recaptar diners per a la campanya de Corredors.Cat x l’ELA que, des de l’entitat atlètica, estan duent a terme per a l’estudi d’aquesta malaltia minoritària com és l’ELA (esclerosi lateral amiotròfica).
Com va ser aquella primera cursa
El 30 de gener del 1910 i coincidint amb la inauguració del desaparegut Velòdrom del Parc d’Esports, es va disputar una cursa atlètica per animar a tothom que s’acostés al nou recinte. S’hi van apuntar quatre atletes: Robert Boix, Francesc Túnica, Conrad Miquel i Juan Santos. La prova consistia a fer 163 voltes al circuit del Velòdrom per fer un total de 42 quilòmetres. Només dos atletes, Boix i Túnica, van fer tot el recorregut i, finalment, Robert Boix va guanyar la prova amb un temps de 3 hores i 52 minuts.
Els responsables de l’acte d’homenatge fet avui han elaborat una pàgina web en què es pot veure un ampli treball de recerca que demostra que l’atletisme, les curses i sobretot la marató han tingut, des de sempre, una gran implicació amb la ciutat de Barcelona.