L’esdeveniment esportiu, en què participaran 785 esportistes, 200 entrenadors, 400 voluntaris i 100 tècnics d’organització, ha estat impulsat per l’Obra Social la Caixa amb l’objectiu de fomentar la inclusió social a través de l’esport de les persones amb discapacitat intel·lectual. Els participants, 200 dels quals catalans, provenen de diferents comunitats autònomes de l’estat espanyol. També podrem veure competir esportistes d’altres països europeus, del Marroc i  un altre grup d’esportistes xinesos que vénen de Xangai.

Els jocs Special Olympics presenten sis modalitats esportives diferents. Hi trobem des de esports clàssics com ara la natació, el bàsquet, el tennis o la gimnàstica rítmica, fins a esports de moda com el pàdel.

En aquests jocs s’inclouen diverses proves motrius exclusives per a persones amb grans necessitats de suport.

Els participants obtindran altres beneficis diferents als que ofereix la pròpia competició. Special Olympics té un programa de salut on els esportistes tenen accés a revisions gratuïtes per part de professionals, així com la possibilitat de obtenir pautes per mantenir una vida saludable entorn a l’esport.