sòfora del Japó a Barcelona
Exemplar de sòfora al carrer de Bilbao a mitjans de juliol.

La sòfora o acàcia del Japó (‘Styphnolobium japonicum’) no és curiosament nadiu d’aquest país, el Japó, sinó de la Xina i l’est de l’Àsia, on des de fa molts anys es planta a prop dels temples budistes tal com reflecteix un altre dels noms amb el qual es coneix: l’arbre de les pagodes.

Es tracta d’un arbre caducifoli, de fulles compostes i flors de color crema o blanquinoses que s’agrupen en ramells. En caure s’acumulen a terra, com passa també amb les flors de les tipuanes. El fruit són una mena de llegums cilíndrics.

És un arbre força comú a la ciutat de Barcelona, amb més de 10.000 exemplars d’aquesta espècie. És de creixement ràpid, resisteix bé la contaminació i la sequera estival, genera una ombra generosa i, a més, té qualitats ornamentals i estètiques. Els exemplars adults poden arribar a assolir alçàries compreses entre els 10 i els 20 metres.

Podem trobar-ne exemplars, per exemple, al carrer de Bilbao – per damunt de la Diagonal-,  a la superilla del Poblenou, al carrer de Biosca, a l’avinguda de les Drassanes, a la rambla del Carmel, al carrer de Santaló o al carrer de Floridablanca, entre d’altres.

A continuació podeu escoltar la connexió en directe per parlar d’aquest arbres des del carrer de Bilbao a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm: