El 15 de gener ha començat la Setmana dels Barbuts coincidint amb la celebració de Sant Pau Ermità, el primer sant barbut. La matinada ha estat freda, però els mapes del temps anuncien una setmana marcada per un ambient relativament més suau a causa de l’entrada de vents  aponentats a partir de dimarts. El cap de setmana, però, s’entreveu un descens del termòmetre, tot i que no tan marcat com semblava ara fa uns dies.

Ara fa exactament un any la situació era força diferent a causa de l’entrada d’una massa d’aire fred procedent de l’interior de continent europeu, que va implicar que fos, efectivament, la més freda del 2017. El dia 18 de gener es va enregistrar la temperatura més baixa de tot l’any a molts observatoris del país, també l’Observatori Fabra, on el termòmetre es va desplomar fins a -0,8 ºC.

La del 1985 va ser una Setmana dels Barbuts extraordinàriament freda, una de les més fredes que ha viscut Barcelona. El 15 de gener, a tall d’exemple, la temperatura mínima a l’Observatori Fabra va ser de -5,8ºC, molt lluny dels 3,8ºC d’aquest dilluns. La màxima, en aquella ocasió, no va pujar de -1,8 ºC en aquest punt elevat de Collserola, però va ser de només 0,8 ºC a l’aeroport del Prat.

El gener del 1985 a Catalunya hi va haver una gran fredorada a causa d’una onada d’aire fred siberià. L’anomalia tèrmica es va iniciar el dia 5 de gener, amb una nevada general durant la nit de Reis, que també va agafar amb molta força a Barcelona, i es va allargar fins al 17 de gener. El dia 12 va tornar a nevar a la ciutat tot i que la nevada tan sols va agafar a la part alta.

La temperatura mínima d’aquell episodi a l’Observatori Fabra va ser de -7,2 ºC el dia 9 de gener, la mateixa que van anotar a l’aeroport del Prat el dia 17 de gener.

Si voleu saber més sobre les nevades que ha viscut la nostra ciutat podeu consultar el blog Històries del temps.