Can Calopa és una masia i una finca de l’Ajuntament de Barcelona situada al Parc Natural de Collserola. La finca disposa de tres hectàrees de vinyes, i al celler de la masia s’hi elabora el vi de l’Ajuntament –el vi de Barcelona-, que busca ser un vi representatiu de la ciutat i un símbol propi. La gestió i el funcionament de les dependències i equipaments de Can Calopa la duu a terme la cooperativa l’Olivera des de l’any 2010.

L’Íñigo Haughey, l’enòleg  de Can Calopa, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que, enguany, la calor prematura del mes de juny i les onades de calor del juliol i l’agost, juntament amb la manca de pluja, han fet que en general el raïm s’avancés, adquirís grans concentracions de sucres a causa de la seva deshidratació i no arribés al punt òptim de maduració.  La verema s’ha avançat entre 10 dies i dues setmanes.

Haughey ha destacat que des que es va iniciar la primera collita -l’any 2011-, en general la verema s’ha anat avançant cada any una mica més, en concordança amb el context de canvi climàtic que estem vivint. Destaca que només el 2014, a causa de la pluja abundant, la verema es va endarrerir. Els anys 2015, 2016 i aquest 2017 les vinyes han rebut menys precipitació de l’esperada i la calor ha estat intensa, un fet que ha contribuït a la verema prematura.

L’enòleg ha explicat que a Collserola la precipitació se sol concentrar habitualment a la tardor i a la primavera, i que durant la resta de l’any sol ploure poc en conjunt. Aquest 2017 la sequera s’ha agreujat pel fet que a partir del mes d’abril pràcticament no va ploure.

Qui tipus de vi es produeix a Collserola?

Al celler de Collserola s’hi elabora bàsicament vi negre. A la finca de Can Calopa s’hi cultivaven quatre varietats mediterrànies diferents, dues de les quals  (la garnatxa i el sirà) són autòctones i ben adaptades a la zona, i és amb les quals s’elabora  vi negre. Les altres dues són foranes i actualment s’estan arrencant amb l’objectiu de plantar altres varietats de raïm que s’havien cultivat en el passat. Sembla que antigament en aquesta  zona s’hi havien cultivat varietats de raïm blanc, com el picapoll, la malvasia o el xarel·lo.

A continuació podeu escoltar l’entrevista  a Íñigo Hauhey a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm: