Recollim opinions i experiències de veïns de diverses zones de Barcelona afectades per la presència massiva de turistes. És un dels temes que generen preocupació entre els barcelonins i serà un dels temes d’aquesta campanya electoral del 26-M.

N’hem parlat amb Alícia Berlanga, veïna de la Rambla; Rosi Borau, veïna de la Ribera; Marta Orellana, veïna de la Vila Olímpica; Beatriu Troncoso, veïna de la Barceloneta i Gabriel Mercadal, veí de la Sagrada Família afectat pel Pla General Metropolità.

Aquestes són les cinc peticions que fan al proper alcalde o alcaldessa de Barcelona:

1.- Repartir la taxa turística entre els barris més afectats per l’afluència del turisme:

El Gabriel Mercadal, veí de la Sagrada Família, creu que el repartiment dels beneficis de la taxa turística hauria d’estar pactat amb els veïns de cada barri. Posa com a exemple els búnquers del Carmel, que reben una gran afluència de turistes tot i no tenir pràcticament hotels ni mobilitat. Creu que cada lloc té una determinada capacitat d’absorció de turisme i que cal controlar que no se sobrepassi. La veïna de la Rambla, l’Alícia Berlanga, explica que ella  no té la sensació que la taxa turística reverteixi en el seu benefici o en el de la Rambla i afegeix que “no s’ha fet cap manteniment en quatre anys” de la via més concorreguda de Barcelona, que  ja és gairebé “un monument més” de la ciutat.

2.- Limitar el flux de turistes a les zones més concorregudes:

L’Alícia Berlanga, veïna de la Rambla, i la Beatriu Troncoso, veïna de la Barceloneta, lamenten que totes dues zones estan massificades, especialment la Rambla, dia i nit. Mercadal afegeix que els fluxos de vianants no es respecten a la zona de la Sagrada Família i que cal respectar la mobilitat dels veïns.

3.- Definir millor el tipus de turisme que vol Barcelona:

Troncoso creu que amb la taxa turística aconseguirà un turisme més cívic, que no sigui “low cost”. Berlanga explica que hi ha activitats de lleure destinades a aquest tipus de turisme i que això s’ha de poder controlar. La Marta Orellana detalla que els turistes que es mouen al voltant de la Vila Olímpica defequen, orinen i practiquen sexe a les porteries de la zona.  

4.- Protegir el veïnat i els comerços de proximitat, limitant les botigues de “souvenirs” i els supermercats de 24 hores:

La Rosi Borau, veïna de la Ribera, demana que es protegeixi el comerç de proximitat, donat que els veïns de la Ribera han de desplaçar-se al Mercat de Santa Caterina o a establiments de 24 h. La veïna de la Vila Olímpica, la Marta Orellana, demana que es regulin aquests comerços que, a partir d’una determinada hora, venen bàsicament alcohol tot i que no en tenen permís.

5.- Més seguretat i neteja a les zones afectades pel turisme

Tots els participants a la conversa estan d’acord que cal que el consistori aporti més reforços de la Guàrdia Urbana i la neteja a les zones més afectades pel turisme. La Beatriu Troncoso, veïna de la Rambla, explica que quan truca a la Guàrdia Urbana” triguen molt a venir”.

 

Pots recuperar aquí la conversa sencera: