El racisme, la xenofòbia i l’LGTBIfòbia són alguns dels problemes de la Barcelona diversa que haurà de resoldre el proper alcalde o alcaldessa de la ciutat.

N’hem parlat amb Cheik Drame, activista antiracista i membre del Consell de SOS Racisme; Cristian Carrer, psicòleg social i coordinador tècnic de l’Observatori contra l’Homofòbia; Delio Muvuma, integrador social, extutelat i actualment mediador amb joves tutelats; i Sílvia Albert Sopale, actriu, cocreadora de l’obra ‘No es país para negras’ i organitzadora del Black Barcelona Festival .

Aquestes són les cinc peticions que fan al proper alcalde o alcaldessa de Barcelona pel que fa a la diversitat:

1. Polítiques contra la xenofòbia, el racisme i l’LGTBIfòbia:

Les persones racialitzades pateixen constantment delictes d’odi i demanen un pla d’acció que sigui efectiu i vinculant, segons explica Muvuma. Per Drame, aquest col·lectiu no se sent inclòs ni representat pels polítics, que actuen amb posicions molt populistes.

2. Protegir els menors no acompanyats i no criminalitzar-los:

Muvuma assegura que els joves no tutelats pateixen maltractament quan els posen en centres per a 80 persones. “Són nanos que poden seguir processos molt positius”, però lamenta que “se’ls posi en règim quasi penitenciari”. Demana que se’ls protegeixi i que no se’ls criminalitzi. Drame lamenta la proposta de Josep Bou d’expulsar els joves extutelats que hagin delinquit dos cops. Assegura que, segons un informe dels Mossos d’Esquadra, un 18 % de joves tutelats tenen perill real de caure en delinqüència i que més del 80 % s’integren, treballen i estudien.

3. Campanyes al metro contra les agressions racistes i LGTBIfòbiques amb cursos per als vigilants:

El metro ha estat escenari de diverses agressions tant racistes com LGTBIòbiques. Albert demana a TMB campanyes contra aquest tipus de comportaments i formació antiracista per als vigilants.

4. Sancionar els locals que discriminen per raons de raça o tendència sexual:

Tots els convidats confirmen que els seus col·lectius han patit discriminació a les entrades de discoteques i locals de nit per qüestió de raça o de condició sexual. Demanen sancions perquè això quedi penalitzat.

5. Eliminar les identificacions racials per part de la policia municipal:

Drame demana que es posi fi a les identificacions policials per perfil ètnic. Hi ha persones, explica, que arriben a ser identificades quatre cops al dia només pel color de la pell. Assegura que SOS Racisme ha proposat models i una guia per evitar aquest tipus d’identificacions.

Recupera aquí la conversa: