On Són les Dones és també un col·lectiu que observa i analitza la presència femenina als mitjans de comunicació. En molts casos, les dones hi són gairebé invisibles, per exemple en el sector musical, on tenen molt poca presència als cartells dels festivals.

Amb la periodista Txell Esteve i Ale Castellano, editora i coordinadora del projecte Mujeres y música, a ‘El matí de Barcelona’ de betevé 91.0 fm, analitzem la invisibilitat de les dones als cartells del principals festivals de l’estiu, però també a la producció i gestió musical.

“Les dades són realment impactants. Segons un informe de Mujeres y música, als festivals espanyols la presència de les dones es redueix a un 10 %” afirma Ale Castellano. “El Sónar és el festival on les dones compten amb major presència, amb un 22 %, mentre que al Viñarock la representació femenina no passa del 3 %”.

Dades de Mujeres y musica:

Sónar. 139 homes, 40 dones 22,68 %
Primavera Sound. 348 homes, 50 dones 12,56 %
FIB. 75 homes, 10 dones 11,62 %
Low Festival. 117 homes, 15 dones 11,36 %
Cruïlla. 90 homes, 7 dones 7,21 %
Viñarock 464 homes, 15 dones 3,13 %

La responsabilitat d’aquesta invisibilitat femenina, segons Castellano, és dels programadors i gestors culturals, que són homes majoritàriament, i de les institucions que no apliquen la llei d’igualtat. Castellano també s’ha referit a la “hipersexualització” de les cantants i al poc enfàsi que es posa a treballar el problema.

Recupera la secció completa aquí: