Des de Sant Jordi i fins al setembre el mosquit tigre es reprodueix i s’expandeix a Catalunya, segons ha explicat Frederic Bartomeus, director de Mosquito Alert i investigador d’ICREA, al programa ‘El matí de Barcelona’. Es tracta del principal transmissor de malalties tropicals com el dengue, Zika i chikungunya. La proliferació d’aquest insecte és molt difícil d’erradicar, especialment perquè viatja a l’interior dels cotxes i es desplaça amb molta facilitat. En especial, li agraden els petits entollaments d’aigua, les tapisseries negres dels vehicles i les parts de sota dels automòbils, on troben molts punts de cria.

El canvi climàtic, amb una temperatura mínima més alta, afavoreix la proliferació d’aquest insecte. Segons Bartomeus, el cicle biològic es podria alterar i se’n podria allargar el temps de cria. El mosquit tigre hiverna, però evoluciona de tal manera que pot adaptar-se al medi.

Entre el 2015 i el 2018 es van detectar 700 casos de dengue, Zika i chikungunya. Concretament han estat 371 de dengue, 183 del Zika i 146 de chikungunya. El dengue, el chikungunya i el Zika són infeccions víriques trameses per mosquits i són comunes en altres zones del món. A Catalunya es podrien transmetre mitjançant la picadura d’un mosquit tigre que ja hagués picat una persona infectada. L’Organitzacio Mundial de la Salut inclou el dengue entre els 10 primers reptes que poden representar una amenaça per a la salut global.

Primer cas autòcton de dengue a Catalunya

El novembre del 2018 es va detectar el primer cas autòcton de dengue a Catalunya. El pacient afectat era un home jove resident al Barcelonès Nord i que no havia viatjat a cap zona endèmica del dengue. Aquesta malaltia es transmet per picades de mosquits i fins aleshores tots els casos havien estat importats. Des de Salut Pública s’insisteix que no hi ha cap motiu d’alarma i aclareix que l’afectat s’ha recuperat.
El contagi del pacient català és probable es produís quan un mosquit va picar una persona infectada, amb febre, i posteriorment aquest mosquit va picar una persona sana. En aquest sentit, s’aconsella visitar un centre mèdic si es desenvolupa febre després d’un viatge a un país africà o de l’Amèrica Central.
El dengue es confon sovint amb el xarampió, segons Àlex Almuedo, metge al servei de Salut Internacional del Hospital Clínic i investigador d’ISGlobal. És un virus que provoca febre i malestar, sobretot mal de cap i al contorn dels ulls. També pot provocar una reacció urticària i un 20 % pot ser mortal. El Zika també és un virus i provoca febre i conjuntivitis. El chikungunya causa dolor articular i, en ocasions, poden acabar sent crònics.
L’any 2018 l’Agència de Salut Pública de Barcelona va ampliar a 60 les zones de control del mosquit tigre. Són àrees d’especial risc on es fa una vigilància continuada els mesos d’abril a novembre.

N’han parlat a El Matí de Barcelona