Imatge de sol i calor

Segons científics de tot el món, només queden 12 anys per aturar el canvi climàtic, un procés irreversible i de conseqüències incalculables per als humans. Així ho ha posat de manifest el darrer informe de les Nacions Unides sobre aquest procés. Incendis, sequera, pobresa i inundacions greus seran habituals si no s’actua ja. I per mirar de posar un granet de sorra i conscienciar la ciutadania, betevé ha engegat un especial web sobre la contaminació, el canvi climàtic i el futur de de la nostra ciutat.

El darrer estudi de l’ONU afirma que el canvi climàtic avança més ràpid del que es preveia. La temperatura ha pujat un grau i, si no hi fem res, els danys en les properes dècades poden ser irreversibles. L’ONU diu que no n’hi ha prou amb els compromisos de París, que proposaven contenir l’augment de la temperatura a 2 graus, cal posar el topall en un grau i mig de mitjana global.

Diversos experts han debatut al ‘Hashtag Barcelona’ sobre com l’augment de la temperatura té un impacte directe sobre les malalties cardiovasculars i respiratòries. Per exemple, en un dia de calor se sua més i augmenta pressió arterial i la freqüència cardíaca. Això pot provocar arrítmies i cops de calor. A Catalunya cada estiu hi ha  300 morts atribuïbles a l’excés de temperatures. Malgrat aquesta situació, Èrica Martínez, investigadora d’ISGlobal, Jordi Minguella, membre de la Junta de l’Associació Superar l’ictus Barcelona, Rosa Maria Vivanco, neuròloga i investigadora de malalties vasculars de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i Jacobo Sellarés, pneumòleg de Hospital Clínic, són optimistes de cara al futur i creuen que encara hi ha marge de maniobra per rebaixar l’abast del canvi climàtic en la nostra salut:

Podeu seguir aquí la conversa sencera: