Entre dimecres i divendres es van acumular més de 100 litres per metre quadrat en alguns punts de la ciutat de Barcelona, però també a diversos sectors de l’entorn metropolità i del prelitoral central. La pluja més abundant va caure dijous, jornada en la qual el riu Besòs va arribar a multiplicar més de 15 vegades el cabal a prop de la desembocadura, fins a assolir un màxim a l’entorn de 80 m3/s a primera hora del matí.

L’aigua, per contra, va caure de forma més modesta als Pirineus, sobretot al sector occidental, on va ser relativament minsa. Les capçaleres dels principals rius que abasteixen els embassaments de les conques internes com el Llobregat, el Cardener, el Ter o el Fluvià van totalitzar registres a l’entorn de 60 litres per metre quadrat.

Aquests registres, tot i ser notables, no van ser suficients per fer augmentar de forma gaire significativa el cabal d’aquests rius a prop de les capçaleres, un fet que malauradament s’ha traduït en un increment gairebé imperceptible de les reserves d’aigua des d’aleshores.

Dijous els embassaments de les conques internes, és a dir,  els que recullen aigua de  totes les conques catalanes excepte les de l’Ebre, la Garona i la Sènia, es trobaven al 53,1 % de capacitat. Diumenge el volum havia variat molt poc i s’emplaçaven al 53,36 % de la seva capacitat. L’increment de volum havia estat només d’1,83 hectòmetres cúbics.

La sequera acumulada al llarg dels darrers mesos va afavorir que les arrels dels arbres i el sòl assedegat eclipsessin bona part de l’aigua procedent de la pluja, un fet que es va traduir en forma poca escorrentia cap als rius, els quals van variar ben poc el seu volum, tot i la precipitació relativament abundant.

Un clar exemple d’aquest fet el mostra l’evolució del cabal del riu Llobregat de pas per Guardiola de Berguedà el dia de més precipitació, dijous 19 d’octubre. Tot i que van caure fins a 63 litres a Gisclareny o 55 a Castellar de n’Hug, a la capçalera, el riu va incrementar el cabal molt lleument al  pas per Guardiola, en oposició al que passava en el cas del riu Llobregat a prop de la desembocadura.

Convé que plogui més perquè s’omplin els pantans, la bona notícia és que ara el sòl ja està moll. De moment, però, a curt i mitjà termini els mapes no albiren cap episodi més de precipitació. Caldrà confiar en el mes de novembre, que, després d’una setmana d’estiuet, ens podria aportar fresca i un temps més inestable .