Com a repte a ‘El matí de Barcelona’ ens hem proposat sincronitzar-nos de nou amb la floració d’aquests arbres tan curiosos. El resultat, després de recórrer diversos indrets on n’hi ha plantats,  hem conclòs que aquesta és una de les millors setmanes per apreciar les flors de color crema o rosades d’aquest arbre del gènere Ceiba.

El seu origen geogràfic cal cercar-lo al Brasil i l’Argentina, el Perú, Bolívia i el Paraguai. A Barcelona va començar-se a plantar a partir de l’any olímpic.

A banda de les seves flors -de grans dimensions i coloració variable en funció de l’espècie-, també en destaca el gran tronc, en forma d’ampolla, molt engruixit de la base.

El tronc està recobert d’espines, molt gruixudes, que actuen de defensa natural davant dels animals que se’n volen menjar les fulles o els fruits. Al seu hàbitat originari les ovelles s’hi arrapen per rascar-se i, en aquesta operació, perden volves de llana. Aquest fet, o bé el seu fruit cotonós, és el que possiblement li dona nom d’arbre de la llana. Les fibres cotonoses que envolten  els fruits, que s’obren justament en aquesta època, s’aprofiten per fer coixins o matalassos al seu lloc d’origen.  Es tracta d’un arbre caducifoli, de fulles compostes i palmejades.

Aquests dies destaquen, per la seva floració, sobretot els exemplars de flors de color crema corresponents a l’espècie “Ceiba insignis”. Els més rellevants envolten la plaça de les Drassanes pel cantó de Montjuïc, però també se’n poden contemplar alguns especialment fotogènics a la plaça de Pau Vila, molt a prop de la parada de la Barceloneta de la línia groga. A banda, també podem localitzar aquests arbres a la plaça de Cerdà, a prop de l’Hotel Arts i, esporàdicament, en algun altre punt de la ciutat.

A continuació podeu recuperar la connexió de ràdio en directe a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91 fm: