El canvi de temps dels darrers dies ha modificat de forma evident la temperatura, tot i la dificultat perquè l’aigua del mar guanyi, o perdi, calor en un període de curt de temps a causa de la seva inèrcia.

Ara fa només una setmana que ens fèiem ressò de l’elevada temperatura superficial de l’aigua del mar a Barcelona, així com d’un octubre rècord a les platges de Barcelona.

El brusc canvi de temps que hem patit aquesta setmana, amb temperatures pràcticament hivernals, també ha fet variar de forma significativa la temperatura superficial de l’aigua del mar. Aquest matí es trobava a 18,4 ºC a la punta de l’espigó de la Mar Bella, a mig metre de profunditat. Fa exactament set dies el termòmetre va enregistrar un valor de 20,1 ºC, és a dir, 1,7 ºC superior al d’aquest matí.

Cal recordar que  l‘aigua té una gran capacitat calorífica, és a dir, cal una notable aportació de calor per fer augmentar un grau centígrad la temperatura d’un gram d’aigua. Presenta també una gran inèrcia tèrmica, per tant, s’escalfa o es refreda molt més lentament que l’aire o la superfície terrestre, una característica que fa que les grans extensions  d’aigua com els mars o els oceans actuïn com a reguladors de la temperatura de l’aire que els envolta.

És per aquest motiu que el descens dels darrers dies, de gairebé 2 ºC, és especialment significatiu i reflecteix la importància del canvi de temps que hem tingut.

A continuació podeu recuperar la crònica i les imatges de la mesura en directe de la temperatura de l’aigua del mar que hem realitzat a @btveltemps i al programa de ràdio ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm: