La Universitat de Barcelona he protestat a instàncies europees i al Ministeri d’Indústria i Competitivitat per les conseqüències que està tenint l’aplicació de l’article 155 als centres de recerca. Segons ha explicat  Francisco Ciruela, delegat del rector per a accions estratègiques de recerca de la Universitat de Barcelona, “el sistema de gestió ha quedat bloquejat, ha de passar un filtre extra. Qualsevol moviment de diners, sigui per comprar un llapis, pinso pels ratolins o finançar un projecte d’un milió d’euros, està sota un control absolut, hi ha una supervisió extrema que dificulta el dia a dia  i la recerca”.

Emilià Pola, director executiu d’ICREA, la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, explica que “el programa ICREA acadèmia, que són sis milions d’euros perquè els professors universitaris puguin fer intensificació en recerca, i això està parat perquè no hi ha conseller que firmi l’ordre”. Pola ha afegit que “els responsables  legals de les institucions han de signar per cada remesa de pagaments una declaració que aquells pagaments no estaran destinats a accions il·legals o contràries a la decisió dels tribunals”. Explica com funciona el sistema de control:  “Enviem l’ordre de pagament al banc, el banc la guarda fins que nosaltres enviem tot això a un sistema informàtic que ha muntat el ministeri  i que és espectacular, que deu haver costat una fortuna. Aquest sistema processa les ordres, emet un número d’autorització que envia al banc, i aquest, finalment, desbloqueja el pagament”.

Durant la conversa a ‘El matí de Barcelona’ hem parlat també sobre  la situació actual de la recerca a Catalunya i Barcelona amb Àlex  Richter -Boix,  que ha explicat la situació precària de molts investigadors, com que “hi ha professors que tenen contracte de quatre hores setmanals i cobren entre 400 i 600 euros mensuals”. Escolteu aquí tota  la conversa: