La setmana va començar amb bona qualitat de l’aire gràcies a l’episodi de pluja d’ara fa uns quants dies i la disminució habitual del trànsit rodat i l’activitat industrial associada al cap de setmana. L’arribada de l’anticicló i el retorn a l’activitat, per contra, han afavorit que la concentració dels principals contaminants hagi anat incrementant-se gradualment des d’aleshores.

Dimarts al vespre l’estació de la Generalitat ubicada a l’avinguda de Roma va enregistrar una concentració de 150 micrograms per metre cúbic pel que fa a la diòxid de nitrogen (NO2), un valor qualificat de moderat però pròxim als 160 micrograms per metre cúbic. Convé recordar que, en el supòsit que el llindar de 160 micrograms per metre cúbic s’assolís durant més d’una hora, en més d’una estació i en un context desfavorable pel que fa a la previsió meteorològica de les pròximes hores, implicaria l’activació d’un avís preventiu de contaminació. A partir de 200 micrograms per metre cúbic de NO2 es parlaria d’un episodi de pol·lució.

De moment no han saltat encara les alarmes pel que fa a l’NO2, ni tampoc pel que fa a les partícules en suspensió (PM10),  per bé que dimecres s’ha llevat amb registres de contaminació més elevats que els darrers dies a la mateixa hora. A les nou del matí, a tall d’exemple, l’estació de trànsit intens de l’Eixample, emplaçada a l’avinguda de Roma, ja superava els 100 micrograms per metre cúbic de NO2.

La previsió meteorològica: anticicló fins divendres

Caldrà seguir atents als nivells de pol·lució a partir d’ara pel fet que s’acabés declarant abans de divendres un avís preventiu per contaminació.

El pronòstic meteorològic, justament, anuncia que l’anticicló continuarà centrat damunt de Catalunya fins divendres, un fet que afavorirà l’estancament i també el fenomen de la inversió tèrmica, és a dir, l’acumulació d’aire fred en hores nocturnes a les cotes baixes. La inversió dificulta la mescla d’aire i incrementa la concentració de contaminants sobretot de matinada i a darrera hora a les capes més baixes.

A banda d’aquest fenomen, les altes pressions també limitaran la presència de vent. Aquest dimecres el vent bufarà molt feble, amb ratxes que amb dificultat assoliran els 20 km/h. Dijous a la tarda podria bufar amb una mica més d’energia el vent de garbí arran de mar, però no serà fins divendres al vespre quan podria fer-se notar una mica més.

L’arribada d’un front divendres a darrera hora del dia obrirà les portes als vents de mestral i tramuntana als dos extrems del país. El vent continuarà manxant en aquests sectors al llarg de tot el cap de setmana i afavorirà la ventilació i la dispersió de partícules contaminants en el conjunt del territori català.