Els animals solen tenir alteracions de comportament quan s’aproxima un canvi de temps, cosa que des fa segles ha estat observat per l’home i recollit també al refranyer popular. Els animals, així com les persones, són molt sensibles a variacions de la pressió atmosfèrica, la temperatura o la humitat. Quan hi ha inestabilitat atmosfèrica, per exemple, els corrents ascendents d’aire que es generen arrosseguen els insectes a més altura, un fet que implica que les orenetes o els falciots volin a més altura del normal unes hores abans d’una tempesta.  Aquest és tan sols un dels molts exemples que trobem a la natura lligats a canvis atmosfèrics.

Per parlar del comportament dels animals, concretament de les granotes, a ‘El matí e Barcelona’ hem conversat amb Xavier Castañer, naturalista i president de l’Escola de Natura Ursus. Aquesta associació de natura gestiona també l’arborètum de Catalunya, una recreació a l’aire lliure dels principals tipus de bosc que podem trobar al nostre país.

Castañer ha explicat que les altes temperatures d’ara fa dos hiverns van afavorir la presència de granotes verdes en període de gestació a finals de gener, tres mesos abans del que seria habitual. Aquesta anomalia es va poder observar també en altres zones del litoral, fins tot a Montjuïc. El naturalista ha esmentat que una onada de fred posterior va implicar la mort prematura de molts exemplars, tal com es temia. En qualsevol cas, però, la població de granotes en aquest punt es va anar recuperant  “a posteriori”,  afavorit pel fet que a l’arborètum de Catalunya hi ha pocs depredadors i que l’hivern, enguany, ha estat més habitual pel que fa a la temperatura. Actualment en aquest punt del Maresme ja tornen a tenir una població normal de granotes, tant de granota verda com de gripau comú o gripau d’esperons, aquesta darrera introduïda recentment.

És ben sabut que les granotes solen cantar amb força unes hores abans que plogui, cosa que van comprovar ara fa uns dies, just abans del fort aiguat que va arribar a deixar gairebé 100 litres per metre quadrat en algunes localitats properes de la comarca del Maresme.

Castañer ha indicat, finalment, que el cant de les granotes podria indicar-nos que la tardor podria ser plujosa. Un fet que, de moment, no concorda gaire amb el que anuncien els models estacionals de previsió meteorològica. Haurem d’esperar-nos unes quantes setmanes per saber qui tenia raó.