El dia s’ha llevat amb el cel ben ras a Barcelona, un fet que ha afavorit que es desplomés el termòmetre i que s’enregistressin les temperatures més baixes d’aquest hivern.

Malgrat que el termòmetre no ha arribat fins a la marca dels 0 ºC, sí que s’hi ha acostat en alguns punts com al barri de la Verneda, on ha assenyalat només mig grau positiu. Tot i que la temperatura no ha assolit els 0 ºC a l’altura dels termòmetres  – a 1,5 metres d’alçària-, sí que ho ha fet a nivell de terra o damunt d’altres superfícies com el capó dels vehicles estacionats, que s’han llevat amb una capa de gebre en alguns punts de la ciutat. Arran de terra, damunt la sorra a la platja, el termòmetre assenyalava fins a -5 ºC de bon matí a la platja del Bogatell.

Les temperatures mínimes d’aquesta matinada han estat més baixes que les del dia 2 de desembre, fins ara la més freda de l’hivern climàtic. A l’estació del Servei Meteorològic de Catalunya del barri del Raval, com a exemple, s’ha enregistrat una temperatura de 3,4 ºC, dues dècimes més baixa que la del 2 de desembre. A la Zona Universitària els 1,1 ºC d’aquest divendres han rebatut la mínima absoluta del 2 de desembre, de 2,7ºC.

En general des del 18 de gener del 2017 que no baixava tant la temperatura a Barcelona. L’excepció ha estat l’Observatori Fabra, on el mercuri ha davallat  fins a 1,4 ºC mentre que aquest dimecres va baixar fins als 0,8ºC o el 2 de desembre fins als -0,6 ºC.

Les temperatures han estat àmpliament negatives a tot el país, on cal destacar alguns registres dels Pirineus i el Prepirineu, de fins als -23 ºC a Das, 15 ºC a Puigcerdà o -10 ºC a Bagà.

La nit de divendres a dissabte possiblement no serà tan freda com aquesta a causa de la presència d’alguns núvols. L’ambient de ple hivern, però, s’allargarà força dies més. Després d’una pausa de cara a diumenge, el fred s’accentuarà dilluns i dimarts coincidint amb l’arribada de més precipitacions.

Les baixes temperatures han permès conservar bona part de la neu granulada i la calamarsa que va caure dijous a la tarda. A @btveltemps ho hem anat a comprovar de bon matí: