Les flors d’aquest arbre tan nombrós actualment a Barcelona, introduït a principis del segle passat per Jean-Claude Nicolas Forestier, no passen desapercebudes aquests dies pels habitants de Barcelona, en part pel fet que no cal aixecar el cap per contemplar-les a les capçades dels arbres. Les seves flors, que cauen amb facilitat , creen veritables catifes grogues en alguns carrers o places de la ciutat.

La tipuana (‘Tipuana tipu) és una espècie nadiua de països com Bolívia, l’Uruguai, el Paraguai i del nord de l’Argentina. Es tracta d’un arbre curiós perquè es comporta com a caducifoli o perennifoli en funció de les condicions ambientals. A Barcelona, podríem dir que va una mica a deshora i conserva el fullatge bona part de l’hivern, per bé que el fred l’acaba obligant a perdre les fulles entre finals d’hivern i principis de primavera.

A la capital catalana sol arribar a alçàries compreses entre els 10 i els 15 metres, però al seu hàbitat natural pot arribar fins als 40 metres.

En trobem, per exemple, a les Drassanes, a la plaça del Virrei Amat, a l’avinguda de Josep Tarradellas,  al passeig de la Vall d’Hebron, a l’avinguda de les Drassanes, a la Diagonal o al Port Olímpic. Cal destacar, també, per la seva antiguitat i dimensions, els cinc exemplars que creixen al passatge de Maluquer, a Sant Gervasi. Aquests darrers tenen el mèrit afegit de ser els primers exemplars que es van plantar als carrers de Barcelona, després dels del Teatre Grec.

A ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm,  hem anat a visitar els exemplars que hi ha a la plaça de Sant Felip Neri. Les imatges les hem compartit a través del compte de @btveltemps: