L’advocada Kangyun Xiao ha assegurat a ‘El matí de Barcelona’ que està rebent denúncies de pares i mares de menors xinesos que asseguren que estan patint situacions de discriminació a les escoles, en forma de comentaris relacionats amb el coronavirus. Els nens afectats han d’escoltar frases de l’estil “ets un coronavirus”. La lletrada afirma que, de moment, cap família no ha volgut presentar demanda i lamenta que, malgrat que les famílies en parlin amb les escoles, els centres no hagin activat cap protocol “antiassetjament” per a aquestes situacions.

El tweet de la Martina Aixuan

La Martina Aixuan, catalana originària de la Xina, és estudiant de tercer d’ESO a Barcelona. Explica que, poc després de declarar-se el brot del coronavirus, va passar dues setmanes rebent comentaris a l’institut i va decidir fer aquest tuit:

La Martina explica que, de moment, no hi ha hagut cap reacció per part del centre, tot i que creu que la piulada ha servit per conscienciar-ne alguns companys. Afegeix que al bus va viure una situació incòmoda quan una noia es va aixecar del seu costat per anar a seure a un altre lloc. També assegura que al carrer hi ha persones que la miren sense parar.

Els comerços xinesos, sense clients

Li Wan, propietària del restaurant l’Olla de Sichuan, assegura que, d’un dia a l’altre, els negocis xinesos a Barcelona es van buidar, en especial botigues, manicures i restaurants. Assegura que les conseqüències de la por al coronavirus són encara evidents. Afegeix que, en el cas del seu restaurant, la cancel·lació del Mobile World Congress i dels actes de l’Any Nou Xinès a Barcelona han estat “una tragèdia”. Li Xue, coordinadora en funcions de l’Institut de Cultura Xinesa a Barcelona, explica que ja fa tres setmanes que han anul·lat les classes a menors xinesos que han retornat de la Xina i que no saben quan es podran reiniciar.