Dijous l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) va exposar que el 2017 la temperatura mitjana mundial en superfície va superar 1,1 ºC la de l’era preindustrial. Els resultats es  basen en una anàlisi consolidada de cinc dels millor conjunts internacionals de dades. La temperatura va ser 0,46 ºC superior a la mitjana del període de referència 1981-2010.

De moment, el 2016 continua essent el més càlid enregistrat mai a la Terra, amb una mitjana 1,2 ºC per damunt la de l’era preindustrial. Tant el 2017 com el 2015 van superar-la en una marca de 1,1 ºC, i resulta gairebé impossible d’establir una distinció entre ambdós, pel fet que la diferència de temperatura és de menys d’una dècima, inferior per tant al marge d’error estadístic.

Malgrat que el rècord el manté el 2016, cal tenir present que entre el 2015 i el 2016 la Terra va rebre l’efecte del fenomen del Niño, que afavoreix l’increment de la temperatura global. Així doncs, el 2017 seria l’any més càlid sense aquest fenomen.

Segons va declarar el secretari general de l’OMM, Petteri Taalas, la tendència de temperatura a llarg termini és molt més important que el valor que s’anoti cada any. Va posar èmfasi en el fet que, dels 18 anys més càlids enregistrats des que es tenen dades, 17 s’han anotat durant del segle XXI, i que l’escalfament dels tres darrers anys ha estat excepcional.

Segons Taalas, les temperatures tan sols expliquen una petita part de la història ja que, paral·lelament amb les elevades temperatures, durant el 2017 es van produir fenòmens meteorològics extrems en molts països.

L’OMM publicarà el mes de març la seva declaració sobre l’estat del clima el 2017 que inclourà informació que presentaran diversos  organismes de les Nacions Unides sobre els efectes humans, socioeconòmics i mediambientals del canvi climàtic.