Escoltem les respostes que ens dóna la Laura Serra, coordinadora de programes d’ocupació per a joves de Barcelona Activa.

Consulta de la Berta

“Alguns estius he marxat a l’estranger a aprendre anglès. Ara, amb 22 anys, voldria aprofitar per anar a treballar. Com ho puc fer?”

–        En cas de que decideixi anar per lliure, quins canals té per detectar ofertes de feina?

–        Existeixen també agències intermediàries que ajuden a buscar feina a l’estranger. Com funcionen?

–        Aquesta pot ser una opció per a tothom? Si el servei de l’agència té un cost, de vegades pot ser un impediment per a alguns joves que no puguin assumir-ho.

–        Quins tipus de feina s’hi acostuma a trobar?

–        Hi ha països que acostumin a ser més receptius i habitualment contractin joves de fora? L’idioma pot ser un impediment en aquests casos…

–        Aproximadament, quin és el període de durada d’aquestes feines d’estiu?

–        Alguna vegada hem comentat que existeixen beques per treballar a Europa. Són vàlides també per als períodes d’estiu?

Consulta del Dídac

“Estic a 2n de batxillerat, estudiant el social, i s’acosta el dia de la selectivitat i encara no sé què estudiar? Si no tinc cap vocació ‘a priori’, com puc prendre la decisió de la carrera que vull fer?”

–        Els joves que han de fer aquest pas de l’escola a la universitat senten que han de prendre una decisió força transcendental, que marcarà el seu futur. Per tant, no tenir una vocació identificada pot ser angoixant…

–        Hi ha algun mètode per ajudar a aquests joves a identificar allò que els agrada? Potser no saben què triar per falta de coneixement o d’informació…

–        Un any sabàtic, en casos com aquest, podria ser una opció? De vegades sembla que es perd un any, però també pot anar bé per conèixer-se, pensar, aprendre o descobrir coses noves o llocs diferents…

–        En què s’haurien de fixar el joves a l’hora de prendre aquesta decisió. Han de triar els estudis pensant ja en allò a què es volen dedicar?

–        I, en el cas dels joves que ja saben què volen estudiar, que ho tenen clar, què se’ls pot recomanar pel moment en què s’han d’inscriure abans de fer la selectivitat. Normalment al formulari per accedir a la universitat tenen la possibilitat d’apuntar diferents opcions de carreres. Si tenen clar que volen, sap greu haver-se de conformar amb segones o terceres opcions…

–        Una possibilitat seria presentar-se de nou a selectivitat per pujar nota?
Consulta de la Mireia

“El mes que ve faré 26 anys i voldria estudiar de nou. Quan vaig acabar l’ESO, vaig començar un grau mitjà de gestió administrativa i el vaig deixar a mitges per començar a treballar en una botiga de roba dels meus tiets. Durant aquest temps he anat treballant també a altres botigues de grans cadenes, saltant de contracte en contracte. Quines opcions tinc per reprendre els estudis, enfocant-me ara en el sector del comerç?”

–        En aquest cas concret, quines opcions té per formar-se?

–        Té opció de convalidar l’experiència professional d’aquests anys treballant en botigues de roba?

–        En cas de que volgués compaginar els estudis amb la feina, podria fer la formació en línia?

–        Quines oportunitats se li poden obrir a aquesta noia si cursa aquesta formació, finalment?

–        Segurament, altres persones que al seu dia van deixar els estudis, que han estat treballant, ara vulguin formar-se per poder prosperar en la seva carrera. Potser estaria bé recordar quins passos han de seguir o a on es podrien adreçar per assessorar-se o demanar informació…

–        Tots aquells que vulguin inscriure’s a algun curs, grau, carrera per al curs vinent, encara hi són a temps? Quan tanquen els períodes per apuntar-s’hi?

 

Consulta de la Sandra

“Tothom parla de Linkedin. Ara estic estudiant psicologia, a punt d’acabar al juny, però cal que em faci ja un perfil o si no tinc experiència és millor que m’esperi?”

–        Un estudiant cal que estigui present a Linkedin?

–        Amb quina informació poden omplir el seu perfil? Quin contingut hi han de destacar?

–        Hem parlat altres vegades del currículum ocult i que els joves havien d’explotar-lo sobretot quan no tenen experiència. Però, a Linkedin haurien de posar-lo en valor o no és l’espai més adient?

–        Quin ús li poden donar? O de quina manera en poden treure profit?

–        Realment, les empreses o els reclutadors acudeixen a Linkedin per captar candidats júnior? És a dir, aquest és un bon aparador per trobar feina per a aquests perfils sense experiència?

–        Amb quins criteris haurien de sol·licitar a algú connectar-se? O sigui, amb quins perfils professionals poden ampliar la seva xarxa de contacte?

 

Escolta aquí les respostes: