Amb 40 anys d’experiència darrere el taulell, la Manoli Ruiz, de Carnisseries Gombau, constata el canvi d’hàbils d’una clientela que aposta per la carn fàcil de mastegar, amb productes elaborats com les hamburgueses i les mandonguilles. En aquesta parada del Mercat de Sant Martí, el consum de vedella s’ha reduït a la meitat en 10 anys.

El Joan Requena i la Manoli Ruiz es desperten ben d’hora cada matí per tallar i polir les peces de vedella de 100 kg que dispensen a la seva parada, un establiment que va aixecar la persiana per primer cop el 1966, amb la inauguració del Mercat de Sant Martí. Aleshores el consum d’aquesta vianda era molt majoritària, gairebé a diari, una tendència que ha anat a la baixa entre altres, segons  diu la Manoli, per culpa dels metges que no recomanen el seu consum.

El triomf de la carn picada

La gent demana carn tendre i sense greix, una combinació difícil, per això es consumeixen cada cop més productes que es masteguen amb facilitat com hamburgueses i mandonguilles. En aquesta parada s’han inventat unes “pilotetes” de la mida d’un cigró que tenen molt èxit, la Manoli les va idear pensant en el brou, però el clients també les utilitzen per fer espagueti i fins i tot per al vermut

 

Aquí pots escoltar l’entrevista a la Manoli Ruiz: